Cao-akkoord Douwe Egberts; tweede staking van de baan

JOURE - Er is een Cao-resultaat bij Douwe Egberts. De geplande staking van vanavond gaat niet door. Douwe Egberts ziet af van het omstreden plan om nieuwe werknemers veel minder adv-dagen te geven. Dat is vastgelegd in de nieuwe cao, waarover zaterdag alsnog een resultaat is bereikt. “Een mooi en eerlijk resultaat, waarmee we de rechten van nieuwe werknemers veilig stellen”, vindt onderhandelaar Bernard Zijlstra van CNV Vakmensen. “Het cao-resultaat betekent ook dat de aangekondigde staking in Joure morgen niet doorgaat.”

De nieuwe cao geldt voor bijna 2.000 werknemers van Douwe Egberts, op de locaties in Amsterdam, Joure en Utrecht. De cao heeft een looptijd van 26 maanden (van 1 juli 2018 tot 1 september 2020). In die periode gaan de lonen in totaal met 5,8% omhoog. Zijlstra is blij dat het omstreden adv-plan van Douwe Egberts van tafel is. “Daar was in het bedrijf veel verzet tegen. Het zou beteken dat nieuwe werknemers veel minder adv-dagen krijgen. Omgerekend 5% minder salaris. Zo’n verschil op de werkvloer moet je echt niet willen.” Vakbonden en Douwe Egberts hebben nu afgesproken dat er een studie komt naar de adv-dagen. “We gaan kijken hoe we een deel van de adv-dagen kunnen omzetten naar een bedrag voor duurzame inzetbaarheid van de werknemers.”

Onderzoek naar werkdruk

In de cao is ook afgesproken dat er een onderzoek komt naar de werkdruk bij Douwe Egberts. “Daar krijgen we veel signalen over, met name van de buitendienst, dus het is goed dat daar iets mee gebeurt.

Staken

De acties van afgelopen week (in Joure en Utrecht) en de voor morgen aangekondigde staking hebben gewerkt, vindt Zijlstra. “Nu we een resultaat hebben, blazen we de staking af. In plaats daarvan gaan we de komende tijd ledenbijeenkomsten organiseren om het resultaat voor te leggen.”