Raadsleden bezoeken Wereldwinkel Joure

JOURE - Op uitnodiging van het bestuur Stichting Wereldwinkel Joure bezochten wethouder, raadsleden en leden van de werkgroep Fair Trade Gemeente De Fryske Marren de winkel in de Midstraat.

Het doel was om iedereen bewust te maken van het belang van Fair Trade voor ontwikkelingslanden en wat wij als inwoners van de gemeente hieraan kunnen bijdragen. In een duidelijk betoog vertelde bestuurslid Barbara Elskamp over de betekenis van Fair Trade. Boeren, arbeiders en producenten in ontwikkelingslanden krijgen voor Fair Trade producten een eerlijke prijs en kinderarbeid is niet toegestaan.

De gemeente denkt in 2019 Fair Trade gemeente te worden. Hiervoor zijn vooral de vrijwilligers van de werkgroep Fair Trade Gemeente De Fryske Marren actief. Zij bezoeken winkels, maatschappelijke organisaties, bedrijven en restaurants om te vragen of zij Fair Trade producten gebruiken of willen gaan gebruiken. Bedrijven krijgen een Fair Trade Certificaat wanneer zij een bepaald aantal Fair Trade producten gebruiken of verkopen. Als er in gemeente De Fryske Marren voldoende bedrijven en maatschappelijke organisaties zijn die voldoen aan de criteria van de landelijke organisatie 'Fair Trade-gemeenten', dan kan de werkgroep de titel van Fair Trade Gemeente aanvragen. Deze ontwikkelingen zijn ook belangrijk voor de nog enige wereldwinkel in de gemeente.