In memoriam Harmke Glas - van der Klok

JOURE - Harmke Glas - van der Klok is overleden. De 75-jarige Jouster was ruim zestig jaar het gezicht van Glas Sport en actief in het verenigingsleven.

 

Harmke is opgegroeid in Huisterheide. Op het kampioensfeest van voetbalclub De Kooi ontmoette ze Jan Glas. De vonk sloeg over en de twee kregen verkering. Harmke was schooljuffrouw in onder andere Sneek en Zutphen. Na het trouwen hielp ze mee in de winkel. Toch liet het onderwijs haar niet los. Ze bleef beschikbaar als inval juf voor de huishoudschool in Joure. Ook werkte ze graag bij de school van Wijbenga op ’t Zand. Na het overlijden van Glas senior, kwam ze fulltime in de winkel werken. Haar hele leven was ze betrokken bij het verenigingsleven. Zelf deed ze aan gymnastiek bij VKH. In de beginjaren haalde ze haar gymnastiekakte om zelf les te kunnen geven. Ruim vijftig jaar was ze lid. Zelfs toen het clubje nog maar uit vijf dames bestond, bleef ze VKH iedere week trouw.

 

Tien jaar geleden kreeg Harmke borstkanker. Ze herstelde van de ziekte, maar ze kwam erachter dat er weinig was op het gebied van kleding voor vrouwen met een borstamputatie. Door haar eigen ervaringen te gebruiken, hielp ze anderen verder. Tot vorig jaar kerst heeft ze nooit een griepje gehad. In januari kreeg ze te horen dat ze een hersentumor had. De laatste drie maanden verbleef ze in De Flecke. Jan Glas verzon nog wat gekkigheden. Zo kwam Concordia voor haar spelen. Met kleinzoon Jan-Arend vooraan, speelden ze You never walk alone.

 

Harmke en Jan waren ruim 52 jaar getrouwd. Hij omschrijft haar als een lieve en zachte vrouw. ‘Ik zou niemand kunnen aanwijzen waarmee zij ruzie heeft gehad.’ Ze had wel een eigen willetje: ze hield graag de regie in handen. Harmke was een trotse beppe. Zij ging met de kleinkinderen mee naar de sport-, muziek- en zwemlessen. ‘Ze maakte zich geen zorgen om mij, maar van de kinderen kon ze geen afscheid nemen.’