Warmste 28 mei ooit gemeten

Regio - Om 14.50 uur bereikte het kwik in De Bilt 28,5 graden. Daarmee is het de warmste 28 mei sinds het begin van de metingen. Het vorige record stamt uit 1944. Toen werd het op 28 mei 28,4 graden. Dit meldt Weeronline.nl.

Het warmst was het tot nu toe in Hoek van Holland met 29,7 graden. Lokaal wordt het vandaag in Limburg en het zuidoosten van Brabant voor het eerst dit jaar tropisch warm met 30 graden.

In vrijwel het hele land is het zomers warm met maxima van 25-28 graden. Op de stranden is het door zeewind inmiddels afgekoeld naar 20-23 graden. Komende uren kunnen stapelwolken vooral in Limburg, Noord-Brabant, Zeeland en het westelijk kustgebied uitgroeien tot een onweersbui. Hierbij is kans op hagel en veel regen in korte tijd. In de rest van het land blijft het waarschijnlijk droog.

Morgen wordt het met 25-30 graden opnieuw drukkend warm. Vooral ten zuiden van de grote rivieren ontstaan zware onweersbuien met kans op wateroverlast. In de avond kunnen ook in het midden en noorden fikse onweersbuien voorkomen.

Zesde warmterecord van het jaar

Het is alweer het zesde warmterecord van het jaar voor de maximumtemperatuur in De Bilt. 24 januari, 7 april, 8 april, 19 april en 22 april gingen vandaag voor. Hier tegenover staan twee kouderecords voor de maxima in De Bilt; 28 februari en 17 maart. Deze eeuw kent een verhouding van acht warmterecords tegenover één kouderecord. Een dagrecord op zichzelf zegt weinig over het opwarmend klimaat, maar deze verhouding zegt des te meer.