Vijf weetjes over laminaat

Aangeboden door: Kwantum

Vandaag de dag heeft zo’n 60% van de Nederlandse huishoudens een laminaatvloer. Vaak is dat niet eens zichtbaar omdat de structuur tegenwoordig zo realistisch is dat er weinig verschil meer is te zien met een houten vloer. Eigenlijk is het vreemd dat er nog relatief weinig bekend is over deze populaire vloerbedekking. Hieronder staan een aantal weetjes en feiten die je wellicht zullen verbazen.

1. Laminaat bestaat pas relatief kort in de huidige kwaliteit

Het eerste laminaat werd gemaakt in Zweden. Dat is wel logisch omdat daar uiteraard heel veel houtvezel beschikbaar is. Het eerste laminaat dat in 1970 werd geproduceerd als vloerbedekking was geen succes. Het was slecht bestand tegen water en ging ook niet lang mee. Tien jaar later ontstond de voorloper van het huidige laminaat en weer 10 jaar werd laminaat gemaakt zoals dat vandaag in de winkel ligt.

2. Laminaat bestaat uit 4 lagen

Laminaat zou nooit zo populair zijn geworden zonder de toepassing van hars. De toplaag die ter bescherming dient, is gemaakt van een keiharde hars. Hierdoor kan water niet echt doordringen in het materiaal en blijft laminaat ook na vele jaren nog mooi. Onder die doorzichtige toplaag zit een foto met het patroon. Dit kan in principe van alles zijn, maar in het algemeen wordt gekozen voor houtstructuur. De basislaag bestaat uit samengeperste houtvezels. Aan de onderkant zit weer een laagje hars, zodat de onderkant ook is beschermd tegen vocht en slijtage. De vier lagen zijn in het algemeen tussen de 9 en 11 millimeter dik.

3. Het grote succes in Nederland begon met kliklaminaat

Vloerbedekking leggen is een stuk eenvoudiger als het laminaat is. Dat geldt zowel voor de goede doe-het-zelver als voor de vakman. Kliklaminaat is wat dat betreft het snelst en dat scheelt natuurlijk tijd en geld indien je het laat leggen en kost minder moeite als je het zelf doet. Met de introductie van deze vorm van laminaat kwam het grote succes in Nederland.

4. Laminaat is voordelig

Weet jij wel hoe voordelig laminaat is in verhouding tot bijvoorbeeld een houten vloer? Kijk maar eens in de (web)winkel en verbaas je zelf. Dat voordeel houdt ook niet op bij de aanschaf. Laminaat is eenvoudiger te onderhouden dan hout en is ook om die reden een stuk voordeliger dan andere soorten van vloerbedekking. Mocht de vloer onverhoopt beschadigd raken, bijvoorbeeld doordat je de tafel of slaapbank te enthousiast hebt verschoven, dan is dit eenvoudig op te lossen. Bij laminaat kun je bovendien rekenen op meer gemak bij het schoonmaken en door de harde toplaag zijn vlekken en beschadigingen zeldzaam.

5. Laminaat kun je eenvoudig hergebruiken

Laminaat kan je bij een verhuizing vaak eenvoudig meenemen en weer gebruiken in je nieuwe woning. Zeker voor huurders is dat een leuk extraatje. Maar wist je ook dat laminaat dat niet wordt gelijmd of op een andere manier wordt vastgezet tot de inboedel behoort? Uiteraard denk je liever niet na over calamiteiten, maar het is toch een prettig idee dat de inboedelverzekering dan onverhoopte schade dekt.

Bij beschadiging van een deel van de vloer is deze in het algemeen simpel te herstellen met een nieuw stuk laminaat, wellicht zelfs met een restantje dat je nog hebt. Gewoon een geruststellend idee.