Coronapandemie zorgt voor vruchtbaar jaar: 'Recordaantal bevallingen in ziekenhuis Tjongerschans'

Ziekenhuis Tjongerschans heeft 2021 afgesloten met 1367 bevallingen, waaronder tweeëntwintig tweelingen. In 2020 waren er 1269 bevallingen, om hoeveel baby's het toen ging, wordt niet vermeld. Het jaar daarvoor, in 2019, bedroeg het aantal bevallingen 1311. Terwijl er in 2018 in totaal 1157 bevallingen waren in het Heerenveense ziekenhuis.

Eerder al verklaarde het Centraal bureau voor de Statistiek (CBS) dat in 2021 het hoogste aantal geboortes zou plaatsvinden sinds 2011, namelijk rond de 180.000. Vooral dertigers kregen meer kinderen. De oorzaak moet volgens het CBS gezocht worden in de coronapandemie.

Een woordvoerder van Tjongerschans zelf denkt daarnaast dat meer mensen ervoor kiezen om te bevallen in een ziekenhuis.

,,Dat meer aanstaande ouders kiezen voor een bevalling in het ziekenhuis is ook te danken aan de goede samenwerking met de verloskundigenpraktijken en kraamzorgorganisaties. Ouders ervaren de afspraken en soepele samenwerking als helder, waardoor de aanloop naar de bevalling zelf en de nazorg soepel in elkaar overlopen”, aldus de woordvoerder van ziekenhuis Tjongerschans, die ook wijst op de online informatieavonden voor aanstaande ouders, die het hele jaar door plaatsvinden.