Zorgen over concentratie fijnstof in de lucht

Aangeboden door: strooming.nl

De vraag naar houtkachels is de afgelopen maanden sterk toegenomen. Het valt onder meer te verklaren door de toenemende energietarieven. Hoewel een houtkachel in huis ontzettend gezellig is, baart het zorgen bij milieu experts.

Zij vrezen dat de concentratie fijnstof in de lucht snel zal stijgen, als men de kachel op gas uit laat staan en de woning verwarmt met een houtkachel. Een te hoge concentratie fijnstof in de lucht is niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor mensen. Experts op het gebied van lucht binnen woningen raden aan om regelmatig een fijnstofmeting uit te voeren. Zeker in gebieden rond luchthavens, in woningen met een houtkachel en woningen die rond industriegebieden gebouwd zijn.

Fijnstof kan kankerverwekkend werken

Een te hoge concentratie fijnstof in de lucht binnen of direct rondom de woning kan kankerverwekkend zijn. Het maakt dat het belangrijk is om niet te lang blootgesteld te worden aan deze fijnstof. Vaak is niet direct duidelijk dat de concentratie fijnstof te hoog is. Mede ook doordat fijnstof verschillende bronnen kent. Denk niet alleen aan fijnstof uit industrie of het gebruik van een open haard in huis, maar bijvoorbeeld ook aan fijnstof uit natuurlijke bronnen. Het kan uit de bodem komen, uit zeezout, enzovoorts. Daarbij kunnen chemische reacties in de lucht leiden tot het ontstaan van fijnstof.

Professionele meting uit laten voeren

Juist om tijdig op de hoogte te zijn van een te hoge concentratie fijnstof in de lucht, is het verstandig om periodiek een professionele meting uit te laten voeren. Er zijn in Nederland verschillende organisaties die zo’n meting aanbieden. Niet alleen voor woningbezitters is het uitvoeren van zo’n meting interessant. Ook bedrijven hebben baat bij een periodieke meting van de luchtkwaliteit. Vaak geeft zo’n fijnstofmeting een goede indicatie van de algehele kwaliteit van de lucht binnen een pand. Naast een te hoge concentratie fijnstof komt bijvoorbeeld ook schimmelvorming naar voren bij het uitvoeren van dit type meting. Evenals dat gekeken wordt naar een te hoge concentratie bacteriën in de lucht. Iets wat kan duiden op een beperkte ventilatie in de ruimte.

Verschillende manieren om concentratie fijnstof te meten

Professionals kunnen verschillende methodes inzetten om de concentratie fijnstof in de lucht te meten. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een datalogger of een gravimetrische analyse. In dat laatste geval wordt een luchtmonster genomen, welke vervolgens uitgebreid geanalyseerd wordt in een laboratorium. Zelf de kwaliteit van de lucht in huis meten is lastig. Er zijn apparaten te koop, die vaak enkele waarden meten. Houd er rekening mee, dat de kwaliteit van de lucht binnen een pand van moment tot moment kan wisselen. In de ochtend zal de luchtvochtigheid bijvoorbeeld relatief hoog zijn, doordat men de douche gebruikt en een eitje kookt.