Energiebesparende maatregelen in Joure

Aangeboden door: PriceWise

De energiefactuur is elke maand een last voor menig huishoudbudget in Joure. Gelukkig bieden de overheid en de gemeente vele subsidies voor energiebesparende maatregelen aan. Maar met welke maatregelen bespaart een woningeigenaar het meeste op zijn energiefactuur? Wij noemen vier energiebesparende maatregelen.

Isolatie

Goede isolatie zorgt voor een halvering van de verwarmingskosten. Er zijn veel plekken in huis die geïsoleerd kunnen worden. In eerste instantie is er het dak, waar veel warmte verloren gaat als dit slecht geïsoleerd is. Maar ook muren en vloeren zijn plekken waar veel warmte verloren gaat. Isolerende ramen met dubbelglas zorgen ervoor dat de warmte tijdens de koude dagen binnen blijft en dat er minder tocht binnen komt. Een bijkomend voordeel van goede isolatie is dat het huis minder CO2 uitstoot, zo wordt de impact op het milieu ook verminderd. Jaarlijks kan de kostenbesparing op energie oplopen tot wel € 1.900,-.

Zonnepanelen

Zonnepanelen wekken schone energie op met behulp van de zon. En dat zorgt voor een besparing op de energiefactuur. Hoe groot die besparing is hangt af van enkele factoren, zoals het vermogen en de kwaliteit van de zonnepanelen en de ligging van het dak waarop ze geplaatst worden. Die ligging beïnvloedt namelijk hoeveel zonne-energie er kan worden opgewekt. Gemiddeld leveren zes zonnepanelen een jaarlijkse besparing van € 450,- op, terwijl twaalf zonnepanelen de jaarlijkse factuur doen dalen met gemiddeld € 880,-.

Warmtepomp

Een warmtepomp helpt het gasverbruik te verlagen maar verhoogt het stroomverbruik. Netto leidt dit tot een CO2-besparing. Een warmtepomp haalt zijn energie uit de bodem of uit de lucht. De compressor die bij de pomp hoort heeft wel stroom nodig. Het verbruik van een warmtepomp is afhankelijk van meerdere factoren: het type warmtepomp, de warmtebehoefte van de woning en de isolatie van de woning. Hoewel het stroomverbruik na installatie van een warmtepomp verdubbelt, zorgt de installatie van een warmtepomp toch voor een nettobesparing op de energierekening, zeker als de prijs van gas in de toekomst omhoog gaat.

Zonneboiler

Met een zonneboiler wordt er water verwarmd met zonne-energie. Een zonnecollector op het dak verwarmt het water dat in het vat zit dat met deze zonnecollector verbonden is. Het is een duurzame vervanging van aardgas. Het voordeel van zonlicht is dat het nooit opraakt. De ligging van het dak is bepalend voor het rendement van de zonneboiler. Een zonneboiler die vaak in de schaduw ligt zal nooit genoeg warm water opleveren voor een gemiddeld gezin. Een zonneboiler zorgt gemiddeld voor een halvering van de kosten voor het verwarmen van water.