FOTO'S | Brabants paar met roots in Joure loopt 700 kilometer door Nederland voor Asian Kidz Support en doet ook De Fryske Marren aan

Angela Gielen en Joop Halma uit Asten hebben op hun ruim zevenhonderd kilometer lange AKSupport Walk voor het goede doel ook de gemeente De Fryske Marren aangedaan. Op 4 augustus vertrokken ze in hun woonplaats, waar 26 september ook de finish is.

Op maandag 30 augustus kwam het paar, waarvan Halma oorspronkelijk uit Joure afkomstig is, via de afsluitdijk Friesland binnen.

,,We zijn via Makkum dwars door het weidse landschap naar Workum en Koudum gelopen. Vandaar zijn we vertrokken naar Sloten, waar we de vierhonderd kilometer passeerden. De tocht voert via Joure naar Rohel, langs het Tjeukemeer naar Echternerbrug en vervolgens naar Overijssel. Langs de IJssel gaan we dan op weg terug naar het zuiden”, aldus Gielen en Halma die met hun wandeling aandacht willen vragen voor hun stichting Asian Kidz Support en hier geld voor ophalen.

Normaal gesproken reizen Gielen en Halma elk jaar af naar Zuidoost-Azie en bezoeken zij daarbij per fiets hun projecten. ,,Vanwege de coronatijd is dat nu niet mogelijk. Daarom hebben we de activiteit AKSupport Walk bedacht en willen we de situatie ombuigen naar iets positiefs”, zegt Halma, die werd is geboren in de Midstraat in Joure waar zijn vader Sibbele en oom Sip vroeger een kledingzaak hadden. 

Halma: ,,Heit heeft uiteindelijk besloten te stoppen met de textielbranche en is begonnen als vertegenwoordiger bij Douwe Egberts met als rayon Zuidoost-Brabant en Limburg. Daardoor verhuisde ons gezin in 1967 naar Noord-Brabant. Daar ben ik ingeburgerd, maar Friesland is en blijft thuiskomen.”

De Stichting Asian Kidz Support zelf ontstond twaalf jaar geleden door de vele reizen naar Azië, die Gielen en Halma hebben gemaakt. De stichting richt zich op ondersteuning van kansarme en minderbedeelde kinderen in Zuidoost-Azië door het bieden van onderwijs en educatieve projecten. 

Zie ook asiankidzsupport.nl.

(Tekst Jitze Hooghiemstra)