Bespaar tijd en geld door zelf je onderhoud uit te voeren

Aangeboden door: mijngarage.nl

Voor grote onderhoudsbeurten ga je naar de garage.

Maar wist je dat je veel auto-onderhoud ook zelf kan doen? Vaak betreft dit eenvoudige controles en handelingen die je binnen korte tijd hebt uitgevoerd. Hierbij bespaar je ook nog eens aardig wat geld op kosten onderhoud auto, en leer je hoe je auto in elkaar steekt. Bovendien scheelt het ook de nodige wachttijd wanneer je kleine problemen zelf kunt oplossen.

Welke handelingen kan je zelf uitvoeren?

Op de volgende punten kan je je auto zelf controleren. Hiermee kunnen al veel problemen voorkomen worden en kan je met een gerust hart op weg. Ook kan je bij tijdige signalering van een probleem verergering voorkomen, daarbij kan je aanzienlijk veel reparatiekosten besparen.

De bandenspanning controleren: een goede bandenspanning is onmisbaar voor een goede en veilige autorit. Een te lage bandenspanning zorgt voor een verhoogd brandstofverbruik (ook slecht voor het milieu!) en bovendien kan het de kans op een klapband verhogen. Deze situatie moet je ten alle tijde willen voorkomen. Zorg ervoor dat de bandenspanning ook niet te hoog is, dit heeft snellere slijtage van de banden tot gevolg. De bandenspanning kan je eenvoudig controleren door eerst in het onderhoudsboekje te kijken naar de gewenste bandenspanning, en deze bij het tankstation op spanning te brengen.

Het oliepeil controleren: met de peilstok die je onder de motorkap vindt, kan je gemakkelijk het oliepeil controleren en bijvullen wanneer dat nodig is. Aan de peilstok kan je aflezen wat het oliepeil is. Veeg de resterende olie af op een oud doekje.

De verlichting controleren: deze controle kan je het beste met twee personen doen. Wanneer je de lampen controleert kan de tweede persoon buiten aangeven of alles naar behoren werkt. Zorg ook altijd voor een setje reservelampjes in de auto.

De ruitenwissers controleren: Wanneer je ziet dat de ruitenwissers vies zijn of veel herrie maken, kan je deze schoonmaken met een doekje. Als de ruitenwissers versleten zijn, kan je zelf proberen deze te vervangen of dat door de garage te laten doen.

De koelvloeistof controleren en bijvullen: koelvloeistof is nodig om de motor af te laten koelen. Wanneer je de koelvloeistof wil controleren, doe je dat het beste vóór je gaat rijden. Na de rit is de koelvloeistof heet, waardoor je brandwonden kunt oplopen. Aan de streepjes kan je aflezen of je koelvloeistof moet bijvullen.

De ruitenwisservloeistof controleren en bijvullen: deze vloeistof kan je nakijken en bijvullen in het reservoir, welke is afgebeeld met waterstraaltjes.

Welk auto-onderhoud kan je het beste door de garage laten uitvoeren?

Sommige soorten onderhoud zijn simpelweg te moeilijk om zelf te doen, en moeten door een garage worden uitgevoerd. Dit is in het belang van jouw veiligheid en om een zo lang mogelijke levensduur van je auto te garanderen. Bovendien hebben maar weinig mensen voldoende kennis van auto's om ingewikkelde problemen zelf op te lossen.

Groot onderhoud auto: bij een grote beurt worden alle aspecten van de auto bekeken en getest. Dit gebeurt door ervaren vakmensen die de vereiste kennis hebben. Ook hebben zij geleerd om op een veilige manier met auto's te werken en gebruiken zij materialen die van goede kwaliteit zijn. Groot onderhoud auto kan je dus het beste uitbesteden aan een garage.

Airco onderhoud auto: ook voor onderhoud van de airco kan je het beste naar de garage. Eenvoudige handelingen, waaronder de filter schoonmaken, kan je eventueel nog zelf doen, maar het bijvullen van de airco dient bij een garage te gebeuren. Ook vervanging van onderdelen kan je het beste uitbesteden aan een vakman. Airco onderhoud auto kan je vaak combineren met een grote beurt.

Reparaties: zelf aan je auto sleutelen kan kosten besparen, maar dan moet je wel over voldoende kennis beschikken. Daarbij moet je ook de goede materialen hebben. Garages beschikken altijd over de juiste kennis en materialen, zodat jouw auto na een reparatie weer als vanouds rijdt.

Wat zijn de totale kosten onderhoud auto?

De kosten verschillen per onderhoudsbeurt en zijn afhankelijk van eventuele reparaties die na de inspectie nog uitgevoerd moeten worden. Voor een APK keuring ben je gemiddeld tussen de 25 en 50 euro kwijt. Bij een kleine beurt moet je rekenen op een bedrag van gemiddeld 120 euro, voor een grote beurt is dat gemiddeld 200 tot 400 euro wanneer er geen reparaties nodig zijn. Wanneer er wel reparaties moeten worden uitgevoerd, kan dit bedrag oplopen tot meer dan 700 euro. Om reparaties te voorkomen kan je gelukkig al veel onderhoud zelf doen, waarmee je op de lange termijn zeker geld mee kan besparen.