Zomer vol activiteiten in Woudagemaal in Lemmer

In het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer zijn gedurende de zomervakantie elke vrijdag activiteiten voor kinderen tot en met 12 jaar.

Naast de activiteiten, die uiteraard iets te maken hebben met water, is er een speciale kinderrondleiding door het 100 jaar oude stoomgemaal. Ondertussen kunnen meegekomen (groot)ouders, familie of vrienden het bezoekerscentrum en het UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal bekijken en vanuit de panoramazaal genieten van het uitzicht over het IJsselmeer en de baai van Lemmer.

Rijke historie

Het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer kent een rijke historie. Zo werden de eerste bouwplannen van het oude stoomgemaal al in het stoomtijdperk, namelijk 1913 gemaakt. Hoofdingenieur van de Provinciale Waterstaan van Friesland, Ir. D.F. Wouda ontwierp het gemaal in 1917 – 1918 in een traditionele stijl met invloeden van het rationalisme. Op 7 oktober 1920 werd het Woudagemaal door Koningin Wilhelmina geopend. Tot op de dag van vandaag heeft het Woudagemaal een belangrijke functie in de Friese waterhuishouding.