‘Eindelijk weer dat ongrijpbare zaterdagochtendgevoel’

OUDEHASKE Sinds begin oktober liggen alle amateursportcompetities in Nederland stil. Afgelopen weekend werden de jeugdcompetities na acht maanden weer opgestart. De voetballers mochten als eerste weer los, gevolgd door de korfballers en hockeyers aankomend weekend.

Iedereen is uiteraard heel erg blij dat ze weer mogen spelen, vertelt André Schoonhoven, voorzitter van de jeugdcommissie van V.V. Oudehaske. ,,De jeugd heeft de afgelopen maanden hard door getraind en onderlinge wedstrijden gespeeld. Maar we verlangden enorm naar de echte wedstrijden op zaterdag”, zegt hij. ,,De tikkende noppen op de kleedkamervloer, de filterkoffie en de net iets te lang of te kort gegrilde tosti’s in de kantine.”

,,JO9-1 en JO9-2 hadden samen de eer om zaterdagochtend 09:00 uur de eerste bal te trappen in de regiocompetitie”, vertelt hij. ,,JO9-1 speelde uit tegen SC Joure en JO9-2 thuis tegen VV Heerenveen.” Schoonhoven: ,,Het was prachtig om te zien hoe de jeugd heeft genoten van een échte wedstrijd en het ongrijpbare zaterdagochtendgevoel.”

De jeugdspelers van K.V. Lemmer moeten nog een paar nachten slapen voordat hun regiocompetitie begint. ,,Zaterdag kunnen de kinderen eindelijk weer ‘echt’ korfballen en in een andere sfeer het veld op”, vertelt Klasina Venema van de club. Het trainen is leuk, maar competitie is toch echt leuker, zegt ze. ,,Ook de vrijwilligers zijn blij weer het veld op te kunnen om te fluiten of thee te mogen zetten voor in de pauze”, legt Venema uit. ,,De zaterdagen zonder korfbal zijn saai. Eindelijk komt er leven in de brouwerij.”

Ook de hockeyvereniging JHC Stix in Joure begint zaterdag aan een regiocompetitie. ,,Daar zijn wij ontzettend blij mee”, vertelt Corrie van der Zalm van vereniging. De vrijwilligster is druk bezig om de kantine klaar te maken voor zaterdag. ,,We hebben bijna anderhalf jaar niets kunnen doen. Er moet dus nog wel wat gebeuren.”

Diverse coronamaatregelen blijven nog wel van kracht in de sport. ,,Helaas mag nog geen publiek bij de wedstrijden aanwezig zijn”, vertelt Venema. ,,Alleen chauffeurs van de tegenpartij mogen langs de lijn om hun team aan te moedigen.” Creatieve teams die spelers met tien chauffeurs willen brengen, komen van een koude kermis thuis. ,,Daar zijn regels voor opgesteld. We mogen dus niet één chauffeur per speler toelaten.”

Ouders die gedwongen thuis zitten, kunnen niet vanuit huis de wedstrijd volgen. ,,We verzorgen helaas geen livestreams”, vertelt Schoonhoven. Ook bij K.V. Lemmer zijn ouders verstoken van live-beelden. ,,Er is wel over gesproken”, zegt Venema. ,,Maar we hebben geen wifi op de velden en vier uur lang online uitzenden via 4G is ook niet ideaal.” Maar dat is slechts het enige minpunt aan de versoepelingen. De verenigingen zijn allemaal blij dat de jeugd in ieder geval weer competitie kan spelen.

De drie sportbonden hebben nog drie speelrondes in het verschiet. Op zaterdag 26 juni is het laatste speelweekend en volgt een zomerstop.