Rabobankvestigingen in Lemmer en Joure definitief dicht: Jouster pand wordt geveild

REGIO Als een donderslag bij heldere hemel kwam het bericht – op donderdag 29 april - over de sluiting van de Rabobank kantoren in Lemmer en Joure niet. Velen zagen al aankomen dat de bank voorgoed zijn deuren zou sluiten. Menig vestiging waren de twee locaties afgelopen coronajaar al voorgegaan.

Sinds de eerste lockdown in maart 2020 waren de locaties in Joure en Lemmer gesloten, vertelt Rabobank woordvoerder Eric Lagerwey. ,,We zijn halverwege het jaar nog wel even kort open geweest, maar dat was twee dagen in de week.” Volgens Lagerwey was het niet meer rendabel om de vestigingen open te houden. ,,Wij zijn ook een commercieel bedrijf.”

,,De laatste jaren kwamen steeds minder mensen naar de fysieke locaties”, vertelt Lagerwey. De coronapandemie heeft de sluiting van de panden versneld. ,,Klanten raken gewend aan andere manieren om contact met ons te krijgen, zoals via internet, chat of videobellen”, zegt hij. Voor de mensen die moeite hebben om hun weg te vinden in de digitale wereld, worden cursussen gegeven. ,,Maar dat gebeurde ook al voor corona.”

Wie toch een Rabobankmedewerker in de ogen wil aankijken, kan gebruik maken van mobiele adviseurs, vertelt Lagerwey. Daarnaast is de bank in gesprek met bibliotheken om daar servicepoints in te richten. ,,Wanneer je dan een specifieke vraag hebt, kun je een afspraak maken met een medewerker van het servicepoint”, legt Lagerwey uit.

Ontslagen vallen niet in de vestigingen in Lemmer en Joure, stelt de woordvoerder. ,,De werknemers doen nog steeds het klantcontact, alleen dan veelal vanuit huis.”

De beide panden zijn eigendom van de Rabobank en worden verkocht. De Rabobank in Lemmer staat aan de Vissersburen en de vestiging in Joure aan De Merk. Geïnteresseerden voor het laatstgenoemde gebouw kunnen zich inmiddels melden. Tot en met 16 juni kan een onderhands bod worden gedaan. Anders wordt het pand een dag later geveild.

Wie het pand koopt, zal flink in het gebouw moeten investeren. Het kantoorgebouw krijgt het laagste energielabel G. Verder is de eerste etage ‘met overige aanhorigheden’ de afgelopen decennia niet als zodanig in gebruik geweest en dus niet onderhouden, staat in de beschrijving van het pand. Maar de koper heeft wel genoeg mogelijkheden met een pandoppervlakte van 1380 vierkante meter.

Einde aan rijke historie

Met de verkoop van de vestiging in Joure komt een einde aan de rijke historie van de Rabobank (en al haar voorgangers) in het dorp. Het kantoorgebouw op De Merk is in 1971 gebouwd als Raiffeisenbank.

Een jaar later fuseerde die bank met de Boerenleenbank tot de Rabobank. Het kantoor bleef op De Merk. In 2011 volgde een fusie met de Friesland Bank, waarna de vestiging in de Midstraat werd gesloten.