World Servants 2021: Naar Bloemendaal in plaats van Ecuador

JOURE Net als vorig jaar gaan ook dit jaar de World Servants projecten in het buitenland niet door vanwege corona. Maar de organisatie uit Wolvega heeft een alternatief bedacht. Verspreid door het land vinden projecten plaats in zorginstellingen. Ook World Servants leden uit Joure doen mee.

World Servants is in Joure en omstreken bekend van acties om geld op te halen, bijvoorbeeld de jaarlijkse suikerbroden- en viooltjesactie. Hoewel de reizen naar het buiteland zijn geschrapt, komt het geld toch op een goede plek terecht, vertelt Feikje de Haan, groepsleider van World Servants Joure. ,,De meeste projecten worden gewoon gerealiseerd in de landen. Maar met het geld bestemd voor de vlucht, worden dit jaar projecten in Nederland gehouden.”

Die projecten worden gedaan door de groepen waarvan vorig jaar het project werd uitgesteld, zegt De Haan. De nieuwe projecten van 2021 worden een jaar doorgeschoven. Niet iedereen van de 2021 groep gaat ook volgend jaar mee. ,,Sommigen haken af, omdat ze het volgend jaar druk hebben met studie”, vertelt De Haan.

Elske Holtrop en haar vriend Jochem Wubbeling uit Joure zouden vorig jaar afreizen naar Ecuador om een cacaoverwerkingscentrum te bouwen. Vanwege corona werd dat project een jaar uitgesteld. Omdat het ook dit jaar niet mogelijk is om naar Ecuador te reizen, wordt het verwerkingscentrum dit jaar gebouwd. ,,Ze kunnen niet nog een jaar wachten op het verwerkingscentrum, alleen maar omdat wij niet die kant op kunnen”, vertelt Holtrop.

Het alternatieve project van Holtrop en Wubbeling is in Bloemendaal. Een deel van de groep die naar Ecuador zou gaan, gaat in juli naar de Ark Haarlem. Een organisatie die een tuinderij beheert waar mensen met een verstandelijke beperking werken en mensen met en zonder een verstandelijke beperking wonen, vertelt Holtrop.

Voor Holtrop is Bloemendaal haar vijfde – en voorlopig – laatste project. Volgend jaar gaat ze niet weer mee. ,,We hadden al besloten dat Ecuador ons laatste project zou zijn”, vertelt zij. ,,Toen het Bloemendaal is geworden, wilden we dat ook graag doen. Het is bijzonder om het zo af te sluiten.”

Ondanks dat haar oorspronkelijke project niet door gaat, is Holtrop enthousiast dat ze toch iets kan doen dit jaar. ,,Ik ben blij dat ik op deze manier dienstbaar werk kan doen.” Van 10 tot 19 juli is zij samen met Wubbeling in Bloemendaal te vinden. De belevenissen van hun groep zijn in die periode op de website van World Servants te volgen.