Eindexamens staan voor de deur: ‘Ik ben blij als het 1 juni is’

JOURE Voor scholieren uit examenklassen breekt een spannende periode aan. Vanaf maandag 17 mei speelt hun leven zich af in gymlokalen op school, waar het centraal examen wordt gemaakt. Twee scholieren vertellen wat ze te wachten staat.

Coby van der Kooi (18) en Ella Pasveer (18) uit Joure doen beide atheneum. Na zes jaar studeren is het dit jaar zo ver: het eindexamen. De dames hebben last hebben van examenstress, geven ze toe. Maar ze zijn wel klaar voor de examens, die dit jaar anders zullen zijn dan normaal.

Omdat we veel nadelen ondervonden vanwege alle coronamaatregelen worden we gematst, vertelt Van der Kooi. ,,Je mag een vak wegstrepen en de normeringen gaan omhoog”, zegt de leerlinge van het Bornego College in Heerenveen.

De examenscholieren volgden enkele maanden online-les en dat was niet altijd naar behoren. ,,Sommige leraren snapten het gewoon niet”, zegt Pasveer, die op het OSG Sevenwolden in Heerenveen zit. ,,Ik heb wiskunde van een docent op leeftijd en wij hadden, na het begin van de lockdown, eerst alleen maar zijn snor in beeld.” Ook Van der Kooi maakte zich zorgen: ,,Ik vroeg mij echt af of de examens goed zouden komen.” Na de kerstvakantie werd het beter. Toen mochten alleen examenleerlingen weer naar school. ,,Het was wel fijn om weer op school te zijn”, zegt Van der Kooi. ,,Eindelijk weer normaal contact met de docenten.”

Dit schooljaar bleef het lang onduidelijk of de examens door zouden gaan, vertelt Pasveer. ,,Vorig jaar kwamen de eindexamens te vervallen door corona”, zegt zij. Pas in het voorjaar werd de knoop doorgehakt om de examens dit jaar wél door te laten gaan. ,,We wisten heel lang niet waar we aan toe waren’’, zegt Van der Kooi. ,,En toen ze vertelden wat de bedoeling was, snapte niemand er wat van.”

Van der Kooi doelt hiermee op het gespreid maken van examens. Normaal gesproken maakt elke leerling alle examens in het eerste tijdvak, maar dit jaar kun je ook examens maken in het tweede tijdvak. Dit tweede tijdvak is normaliter bestemd voor herkansingen, maar die schuiven door naar het derde tijdvak wanneer je examens spreid. Daarnaast kunnen scholieren die corona hebben of in quarantaine moeten, de examens in het tweede of derde tijdvak maken.

Pasveer en Van der Kooi spreiden hun examens niet. Pasveer: ,,Ik ben er klaar mee. Ik doe alles in een keer, dan heb ik vroeg vakantie.” Volgens Van der Kooi gaat 30% van de mensen hun examens spreiden. ,,Maar zij nemen wel een risico. Als je ziek bent in het tweede tijdvak, kun je pas in het derde tijdvak in juli je examens inhalen.” Dat is wel onhandig voor je vervolgstudie. Je weet pas eind juli of je bent geslaagd of gezakt en misschien moet je dan nog een kamer vinden.

Het tweetal is blij wanneer het 1 juni is, zeggen ze. ,,Op 31 mei hebben we beide het laatste examen: Kunst”, vertelt Van der Kooi. In september begint hopelijk een nieuwe stap in hun leven. Van der Kooi begint aan een studie Social Work in Zwolle en Pasveer gaat waarschijnlijk Kunst, Cultuur en Media studeren in Groningen.