Kinderen uit Terkaple, Akmarijp en Goingarijp bouwen Timmerdorp

TERKAPLE Het voormalige schoolplein in Terkaple was van donderdag 6 tot en met zaterdag 8 mei voor even een Timmerdorp. In totaal 33 kinderen uit Terkaple, Akmarijp en Goingarijp van 6 tot 12 jaar maakten zeven hutten van pallethout. Hieronder een door de organisatie zelf geschreven verslag.

De kinderen zaten vorig schooljaar nog bij elkaar op school in Terkaple maar sinds de sluiting zitten de kinderen op verschillende scholen. Sommige kinderen gaan nu naar de school in Terherne en anderen gaan naar diverse scholen in Joure. Vanuit het dorp zagen ouders de noodzaak om een activiteit te organiseren zodat de kinderen elkaar niet uit het oog verliezen en met elkaar blijven spelen.

De eerste dag was het nog een beetje onwennig, want hoe zet je die pallets nu stevig tegen elkaar? En hoe zorg je dat je niet op je vingers slaat? Het was prachtig om te zien hoe de kinderen elkaar hielpen en uitleg gaven. Aan het einde van de eerste dag werden er plannen gemaakt voor wat er op dag 2 gemaakt zou worden. Een balkon, een puntdak, een extra verdieping, een leeshoek, een plantenbak.

Op de tweede dag konden de begeleiders aan de kant, de kinderen wisten hoe het moest. De ene hut had een heuse garage waar een skelter een overdekte parkeerplek had. De andere hut had bloemen en een zacht kleed en de hut op de foto had een stevige extra verdieping.

Op dag 3 speelde het weer ons parten waardoor we eerder moesten opbreken. Desondanks werd er nog druk getimmerd in de ochtenduren.

Iedere avond was er beveiliging door de jeugd van 13+. Zij zorgden ervoor dat de hutten bleven staan en dat er niets met de stapel pallets gebeurde.
Voor de jongsten van 2-6 jaar was er iedere dag een piraten-uurtje.

Alle activiteiten werden ondersteund door diverse dorpsbewoners uit de 3 dorpen. Daarnaast hebben we ruime sponsoring mogen ontvangen van Karwei en Regts (hamers, zagen, spijkers, et cetera), Andringa en Smit (pallets) en de Jumbo (fruit en drinken). Wat een samenwerking.

Het enthousiasme werkte aanstekelijk. Wat een verbinding in het dorp; een dorpsgenoot die een extra vracht pallets ophaalde nadat op dag 1 de pallets al op waren. Een ander zorgde iedere dag voor verse potten koffie. De dagen verliepen super.

Doede uit Goingarijp kwam naar me toe en zei: ,,Ik ben volgend jaar 13 jaar, mag ik dan nog wel meedoen? Ik kan misschien wel begeleiden.”