Trouwen in coronatijd bij de Tsjerke in Terherne: ‘Kleinere gezelschappen geeft een knusse sfeer’

TERHERNE De Tsjerke in Terherne sluit deze donderdag voor de eerste keer dit jaar een huwelijk af.

Eigenaresse Suzanne Kloosterman (28) is daar ontzettend blij mee. Haar bedrijf beleefde een roerig jaar vanwege corona. Toch had Kloosterman ook wat te vieren, voor het vierde achtereenvolgende jaar werd de Tsjerke uitgeroepen tot nummer één trouwlocatie van het jaar in Friesland. Wat maakt de locatie zo speciaal? Vijf vragen aan Suzanne Kloosterman.

 

In 2021 is de Tsjerke uitgeroepen tot trouwlocatie van het jaar in Friesland, wat maakt Tsjerke zo bijzonder?

,,Je kunt bij ons trouwen in een romantisch en modern kerkje, waar de bruidsparen met een bootje over het water aankomen. Daarnaast hebben wij een alles-inclusief trouwen concept”, legt Kloosterman uit. ,,In een wereld met zoveel keuzes is het lastig waar je moet beginnen bij het organiseren van een huwelijk. Doordat wij alles in één aanbieden, hoeven bruidsparen zich alleen maar te focussen op de leuke dingen, zoals: trouwkleding en ringen uitzoeken, taarten proeven, bruidsboeket kiezen en menukeuze maken.”

 

Hoe beleefde jij vorig jaar?

,,Het organiseren van huwelijken is écht mijn passie en ik werk met een heel fijn vast team om mij heen wat ook bijdraagt aan het succes van de Tsjerke”, zegt Kloosterman vol trots. ,,2020 zou hét trouwjaar worden. In maart stonden al 50 huwelijken in de agenda voor dat jaar.’’ Maar toen kwam corona en ging de hele planning overhoop. ,,De helft van de geplande huwelijken is in aangepaste vorm doorgegaan en de rest is verzet naar 2021 of 2022. Gelukkig konden we onze energie wel kwijt in mijn andere bedrijf: ’t Schippershuis in Terherne. Daar was het nog nooit zo druk als afgelopen zomer.”

 

Dit jaar worden dus veel trouwerijen ingehaald?

,,In 2021 zouden we veel huwelijken ‘inhalen’ maar ondertussen zijn ook weer een aantal huwelijken verzet naar 2022 omdat de coronamaatregelen langer duren. De nieuwe aanvragen bleven wel gewoon binnenkomen dus de agenda zit lekker vol. Ook worden trouwerijen geboekt in het laagseizoen omdat stellen toch hun huwelijk willen plannen en graag bij de Tsjerke willen trouwen.”

 

Hebben jullie ook iets geleerd van het coronatrouwseizoen?

,,We hebben geleerd dat we super snel kunnen schakelen als team en alsnog een droom dag kunnen realiseren voor het bruidspaar. We hadden op een vrijdag in oktober een huwelijk waarbij dinsdag tijdens de persconferentie was besloten dat het gezelschap van 65 naar 30 personen moest en dat een avondfeest niet mogelijk was. In twee dagen wisten wij alsnog de dag van hun leven te creëren.”

 

Doen jullie ook dit jaar ook dingen anders?

,,We zijn niet per se dingen anders gaan doen. Maar omdat de gezelschappen kleiner zijn, zie je wel dat op de trouwdag een mooie knusse stemming ontstaat. Ik hoorde achteraf van verschillende bruidsparen dat het echt een intieme sfeer was en dat ze blij waren dat ze het op deze manier door hadden laten gaan.” De Tsjerke is daarnaast bezig met een uitbreiding in het dorp, vertelt Kloosterman. ,,We zijn wel bezig met een externe feestlocatie in het dorp.”

 

Vandaag begint het nieuwe trouwseizoen, moesten de gelukkigen lang wachten op hun trouwerij?

,,Zij zijn één van de weinigen die hun huwelijk niet hoefden uitstellen. Ze hebben wel concessies gedaan in het aantal gasten en het weglaten van het avondgedeelte.”