Jarige winkeliersvereniging in Joure kijkt alvast voorzichtig vooruit

JOURE Al bijna 100 jaar is de W.I.H. een begrip in Joure. De vereniging organiseert veel activiteiten in het centrum, maar vanwege corona kon vorig jaar weinig doorgaan. Hoe en of de activiteiten dit jaar doorgaan is ook twijfelachtig. Maar de vereniging heeft wel voor hetere vuren gestaan, blijkt uit de na-oorlogse kranten. Een kleine terugblik in de geschiedenis van de W.I.H. van Joure.

,,Wanneer wij W.I.H. zeggen, gaan onze gedachten terug naar de vooroorlogse tijd, toen Joure kon bogen op een actieve plaatselijke vereniging van winkeliers, industriëlen en handelaren”, schreef Nieuwsblad van Friesland op 17 november 1947. ,,De Tweede Wereldoorlog kwam en maakte aan vele goede dingen een einde. Ook de W.I.H. werd de laars op de nek gezet en sindsdien behoorde zij tot het verleden.” Maar omdat het Jouster zakenleven ‘stuwkracht’ miste, door de afwezigheid van de vereniging werd besloten om een heroprichtingsvergadering te houden. Op dinsdag 18 november slaagde deze opzet en was de W.I.H. herboren.

Een aantal jaren later was de vereniging helemaal terug van weggeweest, blijkt uit een artikel in 1954. ,,De W.I.H. te Joure getuigde het afgelopen jaar van activiteit en verenigingsleven”, schreef de Leeuwarder Courant op 3 maart 1954. ,,In juli 1954 wil men een winkelweek met verschillende attracties organiseren. Op het voorlopig programma staan onder anderen: zangconcours van kinderen in Heremastate, volksspelen, bloemencorso, braderie, veetentoonstelling, muziekuitvoering, ringrijderij met krompanelen sjezen en nationale klederdracht.”