Schoenmakerij De Jong uit Joure zwaait afgestudeerde Lauwerens Boender uit

JOURE Bijna anderhalf jaar was Lauwerens Boender uit Bolsward als leerling schoenmaker werkzaam bij schoenmakerij De Jong in Joure. Onlangs behaalde hij zijn vakdiploma, vrijdag is hij uitgezwaaid door zijn collega’s.

Boender volgt de opleiding tot schoenhersteller via het Ambacht Nederland. Dat platform wil ambachtslieden opleiden voor beroepen waarvoor opleidingen zelf schaars zijn. ,,Het schoenmaken lijkt Lauwerens op het lijf te zijn geschreven”, zegt Wietze de Jong van schoenmakerij De Jong.

De leermeester van Boender is zijn collega en gediplomeerd schoenhersteller Brian Blom, die zelf ondertussen acht jaar in het vak zit. Hij noemt de leerling schoenmaker ,,een gedreven persoon, die passie heeft voor schoenen. En dat bleek, want hij leerde snel. Niet alleen het herstellen van schoenen, maar ook het pimpen van schoenen is voor Lauwerens geen probleem.”

Nu Boender zijn diploma heeft kan hij zich vestigen als zelfstandig schoenmaker. ,,Wij wensen hem alle geluk en een goeie toekomst met zijn eigen zaak”, zegt De Jong.