FOTO’S | Steiger Jouster Toren verleden tijd

JOURE De steiger rond de Jouster Toren is donderdag verwijderd. Daarmee is de beeldbepalende toren weer volledig zichtbaar, nadat in december 2018 uit inspectie door Bouwbedrijf Jurriëns Noord bleek dat de staat van de toren slechter was dan verwacht. Met het oog op de veiligheid werd de torenspits verwijderd in opdracht van de stichting Behoud Rijksmonumenten De Fryske Marren en de gemeente DFM.

Volgens restauratiespecialist Hugo Landman van Jurriëns Noord was het houtwerk van de hoofdconstructie destijds zodanig aangetast door de bonte knaagkever, dat het niet meer verantwoord was om de torenspits langer te laten staan.

Medio september 2020 werd de torenspits teruggeplaatst. Aanvankelijk zou de steiger al worden verwijderd na het terugplaatsen van de torenspits in september 2020. ,,Toen bleek echter dat het bovenste gedeelte van de toren in een matige toestand verkeerde”, zegt secretaris Jan de Vries van de stichting Behouden Rijksmonumenten De Fryske Marren.

In de tussentijd heeft aannemer Jurriëns Noord tal van werkzaamheden uitgevoerd, zoals het vernieuwen van het houtwerk achter het uurwerk en het plaatsen van nieuwe verlichting in de wijzers van het uurwerk.

Vorige week nog werd het uurwerk van de Jouster Toren op zijn plek gehesen. Daarmee kan er na ruim anderhalf jaar weer klok worden gekeken via de markante torenspits.