FOTO’S | OBS De Schakel staat feestelijk stil bij bevrijding Rotsterhaule en Sintjohannesga in WOII

ROTSTERHAULE OBS De Schakel heeft dinsdag stilgestaan bij 4 en 5 mei. Daarvoor doken de kinderen van de basisschool uit Rotsterhaule terug in het leven ten tijde van de Duitse bezetting.

Er is onder andere stilgestaan bij de geschiedenis van de dorpen Rotsterhaule en Sintjohannesga, evenals bij Bevrijdingsdag. Ook was er aandacht voor het kamp De Wite Peal en de oorlog in zijn algemeenheid.

Vanwege de activiteit was de school omgetoverd in een legerbasis. De kinderen zelf waren verkleed naar school gekomen. Voor hen stond een legertent en een Dodge uit 1942 klaar bij de ingang van de school. Ook was een kleuterstormbaan en vertelde een veteraan over zijn oorlogservaring.

,,Voor de vrijheid is hard gestreden en vele mensen hebben grote risico’s genomen en ultieme offers gebracht. We mogen trots zijn op de historie van onze regio. Daarom dachten alle kinderen van de school nog eens feestelijk terug aan 15 april 1945, de dag waarop de vrijheid van de dorpen Rotsterhaule en Sintjohannesga is terugveroverd op de bezetters”, zegt directeur Niels Broersen van De Schakel.