Recensie: 400 Jaar Hugo de Groot, De ontsnapping

JOURE Iedereen, die als kind op de lagere school vaderlandse geschiedenis heeft gehad, zal zich nog verhalen weten te herinneren. Het turfschip van Breda, de overwintering op Nova Zembla, of de ontsnapping van Hugo de Groot zouden daar voorbeelden van kunnen zijn.

De laatste mag zich nu verheugen in het ‘Hugo de Grootjaar’. 22 Maart jl. was het namelijk precies 400 jaar geleden dat de beroemde rechtsgeleerde op spectaculaire wijze aan prins Maurits wist te ontkomen… 

Peter Smit & Ronald Slabbers: ‘De ontsnapping van Hugo de Groot’. Rubinstein. ISBN 978 90 476 28651.

Het avontuurlijke gebeuren van de ontsnapping is voor kinderen weergegeven door Peter Smit, waarbij Ronald Slabbers kleurrijke illustraties maakte.

Alle belangrijke momenten uit het leven van Hugo de Groot (1583- 1645) komen aan de orde in het kinderboek. Over de kleine Hugo, die stapels boeken leest, waarop vader trots uithaalt: “Onze Hugo wordt een grote…” Hoe hij op zijn elfde jaar al op de universiteit wordt toegelaten en zeven talen leert spreken. Een meningsverschil met de prins over het beëindigen van de oorlog doet Hugo op Slot Loevestein belanden, waar hij behandeld wordt als een balling. 

Na anderhalf jaar beramen Hugo en zijn vrouw Maria een plan om te ontvluchten. Behalve de gelezen boeken zal Hugo de Groot zich in de kist verstoppen, die door soldaten naar buiten wordt gedragen. Wanneer de koets halt houdt bij de familie Daetselaar kleedt De Groot zich om als metselaar en vertrekt hij naar Frankrijk. Daar wordt hij een protegé van de Franse koning. Met publicaties op het gebied van oorlogsrecht en volkenrecht leeft hij tot vandaag de dag voort.

‘De ontsnapping van Hugo de Groot’ is een vlot lezend kinderboek, dat enige jaren terug in een andere uitvoering als ‘zilveren boekje’ een eerste druk beleefde. Deze uitgave als ‘blinkend boekje’ kent een prachtige uitvoering als prentenboek. Prettig taalgebruik en aansprekende illustraties!

(Tekst Koos Schulte)