Column: ‘Kom met een plan dat een boer houvast geeft’

HEERENVEEN De 17-jarige Fedde de Jong uit Sint Nicolaasga schreef voor een schoolopdracht aan het Bornego College in Heerenveen een column over het boerenbestaan in Nederland en geeft in de column zijn visie hierop. Hieronder de tekst.

De ene na de andere protestgolf van boeren die duidelijk willen maken dat er wat moet gebeuren in Den Haag, boeren willen zekerheid. Regel op regel, gaat het niet over stikstof dan wel over fosfaatregeling of voedergehalte

Boeren horen opdrachten vanuit Den Haag om te verduurzamen en groener te gaan produceren, meeste boeren willen hier in meegaan of hier in meewerken.

Maar daar verwachten ze wel hulp voor. Is het de ene politicus niet die zijn mond open trekt om te vertellen hoe het ideale landbouwproces in Nederland er uit zou moeten zien, dan is het wel een ander die zomaar vanuit het niets met het halveren van de veestapel komt. 1 voor 1 hebben ze allemaal wat te zeggen over de landbouw, ze beloven dit en ze beloven dat.

Maar in de praktijk komt er weinig van. Jarenlang krijgen boeren meer en meer regels opgeschept. Eerst de mestheffing voor de uitstoot van fosfaat, nu hebben we het stikstofprobleem en volgend jaar krijgen we vast weer ammoniak, maar ondertussen hoor je al niemand meer over fosfaat.

Het is steeds weer wat nieuws en de boeren zien door de bomen het bos niet meer. Tot 10 jaar geleden was het boeren nog leuk, nu lijkt het soms alsof de boer in het nieuws als een één of andere crimineel word neergezet.

In Denemarken en Canada lachen ze ons uit als ze horen over de regels hier in Nederland wat betreft de agrarische sector. Een boer die zijn stal wil uitbreiden, maar ho maar, want misschien komt die stal wel net een paar metertjes te dichtbij bij de bebouwde kom.

Het moet soms niet gekker worden. Boeren hebben tijd en geld nodig om aan de eisen van de overheid te voldoen, in Den Haag gooien ze met onderwerpen over verduurzaming in de landbouw alsof het niets kost en dan moet dat ook nog even binnen 10 jaar gerealiseerd worden.

En dan is het verdienmodel ook nog niet eens op orde, hoe moet een boer nou aan al die dure eisen voldoen van de overheid zonder dat hij een eerlijke prijs krijgt voor zijn vlees of melk. Het lijkt soms wel alsof ze in de tweede kamer ‘een stukje menselijkheid’ zijn verloren.

Laat de boeren eens meepraten over dit soort onderwerpen, ga het eens van 2 kanten bekijken. Laatst nog had ik een herhaling gezien over het debat over megastallen, natuurlijk moest Esther Ouwehand haar woordje gezegd hebben over diervriendelijke stallen.

Volgens haar zijn megastallen niet diervriendelijk terwijl ze eigenlijk kunnen voldoen aan de eisen van verduurzaming. De lijsttrekker van de partij voor de dieren vind dat er een goed verdienmodel moet komen zodat boeren kunnen boeren met 20 koeien of 500 varkens, maar dan zit de VVD er vol bovenop om de boeren er op te laten attenderen dat dat wel zo duurzaam mogelijk gebeurd moet worden.

Maar wie bouwt nu een zo innovatief mogelijke stal voor maar 20 koeien of 100 varkens. Dat zullen kleine boerderijen worden zonder goeie duurzame mogelijkheden.

Terwijl een megastal die mogelijkheden of opties wel biedt, laat boeren met 100 koeien of 5000 varkens verder innoveren in plaats van ze een berg vol met regels te geven.

Ga realistisch denken, een ga niet met onderwerpen gooien alsof het niks voor stelt. Vroeger was boer een beroepsgroep waar iedereen trots op was, nu worden de boeren weggezet als milieuvervuilers en dierenbeulen, vooral vanuit de Randstad, waar ze niet meer weten waar voorverpakt vlees, groente, zuivel en brood vandaan komen.

Nu is het een beroep wat van alle kanten word belaagd, zijn het geen dierenactivisten dan zijn het wel milieunormen waar je aan moet voldoen. Den Haag, maak keuzes!

Kom met een plan dat een boer houvast geeft. De linkse partijen hebben geen idee wat ze aanrichten met hun antiboerenbeleid, ga de boeren helpen met hun verduurzamingsproces geef ze eens een goed bedrag om ze te helpen met innoveren, maak het verdienmodel in orde.

Zomaar een paar dingen waar in Den Haag beslissingen over genomen moeten worden in plaats van constant kritiek te geven over hoe duurzaam of diervriendelijk ze bezig zijn.

Boeren hebben het gevoel dat ze er alleen voor staan, ze krijgen wat regels in hun handen gedrukt en ze redden zich maar. als Den Haag zoveel vraagt van de boeren, geef ze dan niet alleen opdrachten maar geef ze ook tijd en geld

(Tekst Fedde de Jong)