FOTO’S | Kleine 400 deelnemers bij eerste editie culinaire wandeltocht Rondje Joure: ‘Mogelijk met Hemelvaartsdag of Pinksteren vervolg’

JOURE Ongeveer vierhonderd personen van jong tot oud hebben Eerste en Tweede Paasdag meegedaan aan de eerste culinaire wandeltocht Rondje Joure. Tijdens Hemelvaartsdag of Pinksteren komt er mogelijk een vervolg.

Bij het evenement dat een initiatief van de Jouster horeca betrof en in de Midstraat en in de directe omgeving van Joure plaatsvond kregen de deelnemers hapjes en drankjes op in totaal zestien locaties, uitgezonderd de kroegen omdat die nog niet open mogen zijn.

„Als de kroegen weer open mogen, komt er speciale aandacht voor hen bij de volgende editie”, zegt Arjen de Ree, die bij de organisatie was betrokken.

Voor de deelnemers waren er niet alleen lekkernijen. Ook was er onderweg een kleine quiz voor de aardigheid en kregen deelnemers verhalen te horen over de geschiedenis van Joure en omgeving. Die werd op zondag buiten bij Het Tolhuis verteld door Eeltsje Sixma en maandag op dezelfde locatie door Max Buis. Zii vertelden over de geschiedenis van de betreffende locatie. Terwijl Arjen de Ree maandag bij de Jouster Toren verhalen vertelde.

Bijna afgelast

Vanwege de coronamaatregelen moesten deelnemers zich vooraf opgeven. Wel zag het er heel even naar uit dat het niet kon doorgaan, omdat de gemeente De Fryske Marren het aanvankelijk als een evenement bestempelde. En die zijn momenteel niet toegestaan.

Vrijdagmiddag kwam er echter alsnog groen licht en kon de horeca op een coronaproof manier weer gasten ontvangen. Op zondag deden er 270 personen mee en op maandag 125. Die kwamen niet alleen uit Joure, maar van heinde en verre en betroffen daarnaast ook toeristen die hier vakantie vierden.

Ook werkte horeca samen, zoals tussen Marco’s Eetcafé en restaurant De Jouster Toer en tussen Doppio en pizzeria Sardegna. Samen hadden zij een minigerecht samengesteld met al dan niet een drankje erbij.

De deelnemers zelf lieten al weten uit te kijken naar een volgende editie. „Die wilden we houden op Moederdag, maar dat wordt dus waarschijnlijk of Hemelvaartsdag of tijdens Pinksteren”, zegt De Ree.

De Ree spreekt net als de horeca en de deelnemers van een geslaagde eerste editie. „Het was een probeersel om te zien of het zou aanslaan. dat was meer dan het geval.”

Organisatie

De organisatie van het evenement was in handen van de stichting Jouster Horeca, bestaande uit: Doppio, Sardegna, De Jouster Toer, Marco's Eetcafé, Die Gaststube, Bistro Fred, Oranjerie, De Jongens van Joure, restaurant Zuiver en Your Best Friend.

Het grootste gedeelte van de opbrengst gaat naar de stichting, zodat dergelijke evenementen gehouden kunnen worden. ,,Het is vooral gehouden als extraatje in deze tijd, om toch verdiensten te hebben en mensen een mooie tijd te bezorgen."

(Tekst Jitze Hooghiemstra)