Val en balans geplaatst bij renovatie brug Follega

FOLLEGA Bij de renovatie van de brug in Follega zijn ondertussen het val en de balans, zijn geplaatst. Het val is het beweegbare deel van de brug en de balans het contragewicht.

De renovatie is volgens de provincie Friesland nodig omdat het mechanische en elektrotechnische gedeelte van de zestig jaar oude brug was verouderd, terwijl in het beweegbare dek haarscheuren bleken te zitten. Beide onderdelen zijn gerenoveerd door aannemer Machinefabriek Emmen BV. Daardoor moet de brug volgens de provincie weer vijftig jaar meekunnen.

Het werk aan het val en het beweegbare deel begon op 30 maart en is tot en met 14 april dicht voor wegverkeer. De renovatie zelf begon in november 2020 met het plaatsen van het beweegbare gedeelte. Eerder liep de renovatie van de brug al vertraging op: het brugdek was er toch slechter aan toe dan gedacht.

Vaarverkeer hoger dan anderhalve meter kan nog steeds niet onder de brug door. Omvaren kan via de Skarster Rien en de Jaansleat. De tijdelijke brug voor fietsers en voetgangers blijft wel beschikbaar.

Gelijktijdig met de werkzaamheden aan de brug is ook de provinciale weg tussen de rotonde Woudsend en de afslag busstation Spannenburg toe aan groot onderhoud. Dat betekent dat de weg een nieuwe laag asfalt krijgt. Vanaf dinsdag 6 april tot en met vrijdag 23 april is de weg afgesloten voor doorgaand verkeer.

Daarnaast gaat de brug in Follega ook over op afstandsbediening vanuit de bediencentrale It Swettehûs in Leeuwarden, van waaruit dan in totaal zeventien bruggen in Friesland op afstand worden bediend.

Zie ook www.fryslan.frl/brugfollega.