Jouster popcollectief 8501Indie winnaar Friese Popprijs 2020

JOURE - Het Jouster popcollectief 8501Indie is de winnaar van de Friese Popprijs 2020. Die werd zaterdagavond virtueel uitgereikt in een online-uitzending. De prijs: 1500 euro.

8501Indie, vernoemd naar de postcode van Joure, heeft een eigen universum gebouwd, volgens het juryrapport. Het collectief is opgezet door een stuk of wat muzikanten die in wisselende samenstellingen verschillende bands vormen. zoals Bruckenbauer, Fools & Pretenders en Soldier One. ‘Een collectief zoals je dat graag zelf ook zou willen hebben’, zegt het juryrapport erover, ‘creatief, actief, divers in hun aanpak en van vele markten thuis’.

Inside Out

Ze bouwden hun eigen oefenruimte annex studio op het Jouster industrieterrein en hebben hun eigen festival: Inside Out. Ook muzieklessen - 8501Music - en een platenlabel -8501Rekkords - horen bij het activiteitenpalet. Daarnaast organiseren het collectief elk jaar de plaatselijke voorronde van de Kleine Prijs van Fryslân, waarmee ze Friesland Pop ook wat werk uit handen nemen.

Die stichting reikt ook elk jaar de verschillende Friese Popawards uit. Normaal gesproken op een feestelijke avond met publiek en bier, deze keer, wegens corona uiteraard, noodgedwongen in een online-uitzending. Die werd gepresenteerd door projectleider Evelyn Andoh.

Van tevoren opgenomen

De boel werd van tevoren opgenomen in De Koornbeurs te Franeker en telde ook nog een paar optredens, van Cloudsurfers, Amarens de Boer en Wtrvld - afgewisseld met soms nog weer eerder opgenomen interviews.

De andere genomineerden voor de Friese Popprijs, de belangrijkste prijs die op die manier werd uitgereikt, waren Deepgrooves en Paul van Berlo.