Laura de Graaf ziet thuiswinkel voor vrouwen met een maatje meer uitgroeien naar eigen kledingwinkel in de Midstraat in Joure. ‘Het is voor mij meer een hobby en passie, dan werk’

JOURE - De 22-jarige Laura de Graaf uit Joure opent, zodra de coronatijd dat toelaat, een kledingwinkel voor vrouwen met een maatje meer aan de Midstraat 153D. De winkel krijgt als naam Plus Size fashion by L.

De Graaf runt sinds twee jaar een winkel aan huis, met klanten die uit heel Nederland en ook uit België naar Joure komen. Die winkel begon onder de naam ‘Laura’s plus size fashion’.

Toen zij bij haar ouders thuis woonde, besloeg de winkel de helft van haar slaapkamer. Nadat zij een eigen woning kreeg, werd de oude slaapkamer volledig ingericht als winkeltje. ,,De winkel groeide uit zijn jasje bij mijn ouders, de slaapkamer puilde letterlijk uit met kleding. Ik merkte ook aan klanten dat er toch een drempel was om langs te komen, omdat ze op afspraak moesten langskomen. Het fijne is om juist spontaan langs te kunnen komen. Mijn beste vriend zei toen tegen mij dat ik het gewoon moest proberen om een winkel in het centrum te openen”, zegt De Graaf die vertrouwen heeft in haar keus. 

Tot maat 58

,,Ik kan namelijk sinds begin 2020 leven van de kledingverkoop en heb tot nu toe ook geen geld hoeven te lenen. En ik denk ook dat de doelgroep een hit is. Daar is namelijk weinig leuke en ook nog eens betaalbare kleding voor te koop.”

Met haar winkel richt De Graaf zich op plus size kleding tot maat 58 voor alle leeftijden. Ook worden bekendere merken verkocht. ,,Alle kleding koop ik zelf in via meerdere leveranciers. Daarnaast verkoop ik kleding vanaf maat 40, zodat ook personen die meekomen met iemand die steviger is en zelf kleinere maten aankunnen, bij mij kunnen winkelen. De reden dat ik zoveel verschillende maten heb, is dat kleding niet vermaakt hoeft te worden. Dat geldt ook voor kinderkleding, waar ik bijvoorbeeld speciale broeken van heb.”

Moeite met kleding vinden

De Graaf is altijd stevig geweest, zoals zij zichzelf omschrijft. Dat leverde haar en haar ouders toen zij klein was de nodige moeite op om modieuze kleding te vinden en ook nog eens in de juiste maat. ,,Als ik al wat kon vinden, was je meteen de hoofdprijs kwijt. Wat ook lastig was, is dat de kleding vaak ook nog eens vermaakt moest worden”, zegt De Graaf, die nooit verwacht had dat zij ooit een eigen winkel zou runnen. ,,Wel had ik als kind diverse kassa’s en speelde ik winkeltje. En daarnaast heb ik in Joure in allerlei winkels gewerkt. Ik ben er heel dankbaar voor dat ik nu zelf een winkel kan openen.”

Verbouwing

Sinds half januari wordt het pand verbouwd waarin Plus Size fashion by L komt. Het pand krijgt onder andere twee paskamers, waarvan er eentje dermate groot wordt, dat ook mensen met een rolstoel of andere hulpbehoevende personen er gebruik van kunnen maken.

In de winkel kunnen klanten straks op iets meer dan honderd vierkante meter winkeloppervlakte terecht voor de plus size kleding. Dat kan van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op vrijdag tot 20.00 uur. ,,De koopavond is in de Midstraat tot 21.00 uur. Maar uit ervaring weet ik dat het in het laatste uur over het algemeen een stuk rustiger is. Daarnaast run ik de winkel helemaal zelf. Wel hoop ik op termijn personeel te kunnen aannemen. Het wordt dus hard werken met op zondag een rustdag en op maandag kleding inkopen.”

‘Leuke reacties’

Van klanten die al bij De Graaf kopen, krijgt zij naar eigen zeggen steeds weer leuke reacties. ,,Je hoort van klanten ook terug dat plus size kleding moeilijk is te vinden of dat ze niet goed weten hoe ze zich moeten kleden, omdat ze niet weten welke kleding bij hun lichaam past. Ik help ze dan iets uit te kiezen wat ze zelf normaal gesproken niet zo snel zouden kopen. Ik vind het prachtig als klanten vervolgens met een glimlach op hun gezicht naar huis gaan. Wat ik ook merk, is dat het aanspreekt als ik bij livestreams via Facebook zelf de kleding draag. Omdat ik zelf ook stevig ben, kunnen mensen meteen zien hoe iets staat. Ik vind het dan ook echt heel leuk om te horen dat klanten zeggen niet te kunnen wachten tot de winkel opent en dat ze dan snel langskomen.”

Missverkiezing

De Graaf is niet alleen op de winkelvloer actief. Zij verscheen van 2019 tot in 2020 ook op de catwalk bij de Miss Plus Size Universe Netherlands-verkiezing. Zij was één van de tien vrouwen die was gekozen uit tal van aanmeldingen om mee te dingen naar de titel in Nederland en vervolgens ook om kans te maken op de algehele titel Miss Plus Size Universe. ,,Ik ben er echter mee gestopt omdat de combinatie ervan te druk werd met mijn werk en de voorbereidingen van het openen van de winkel.”

Openingsfeestje?

Of er straks een openingsfeestje komt als de winkel in de Midstraat opent, durft De Graaf vanwege de huidige coronatijd nog niet te zeggen. ,,Wel denk ik dat ik een kortingsweek houd, zodat niet iedereen tegelijkertijd voor acties hoeft langs te komen in deze tijd. Maar ik kan niet wachten om echt open te gaan. Want om als 22-jarige een eigen winkel te hebben, is echt supergaaf. Het is voor mij ook meer een hobby en passie, dan werk.”

Jitze Hooghiemstra