Ruim 15.000 euro schade in De Fryske Marren door afgelopen jaarwisseling (vooral verkeersborden waren de klos)

REGIO - Tijdens de afgelopen jaarwisseling is er voor ruim 15.000 euro aan schade geconstateerd in De Fryske Marren. Ongeveer net zoveel als vorig jaar. Er zijn met name verkeersborden vernield.

Gemeente De Fryske Marren heeft de afgelopen jaarwisseling geëvalueerd. Op het incident na bij Hotel Anne-Klare in Joure en nog een paar kleinere incidenten, is de jaarwisseling volgens de gemeente rustig verlopen. Na elke jaarwisseling is er in de gemeente schade door vuurwerk. Ook dit jaar, ondanks het landelijke vuurwerkverbod. 

Vooral schade aan verkeersborden

Verkeersborden hebben de meeste schade geleden rondom de jaarwisseling. De kosten om een bord te vervangen zijn gemiddeld 150 euro. Daarnaast is er schade geconstateerd aan het asfalt bij de skatebaan in Balk (2500 euro) en in de bestrating op een plek in Echtenerbrug (600 euro). Ook zijn er enkele prullenbakken vernield.

Het preventief eerder afsluiten van de ondergrondse containers leek volgens DFM zijn vruchten af te werpen: voor het eerst dit jaar is er geen enkele ondergrondse container vernield. Voor het preventief weghalen en later terugplaatsen van vuilnisbakken, het afsluiten van de ondergrondse containers en het inventariseren van de schade(s) zijn ook kosten gemaakt.

Herstelwerk

De komende maanden herstelt de gemeente alle schade zoveel mogelijk. Eerst worden de verkeersborden vervangen. Daarnaast vervangt of herstelt de gemeente de afvalbakken, het asfalt in Balk en de bestrating in Echtenerbrug.

Bekijk hieronder waar de schade totaal uit bestond.