Meimeringen | Onderzoek

De hele affaire rond het Burgemeester Krijgerplein heeft ons flink beziggehouden de afgelopen maanden. Via een WOB-verzoek probeerde ik er al eens achter te komen, welke informatie de gemeente nu eigenlijk zelf had. Maar dat verzoek werd afgewezen. Er zou informatie in staan die niet naar buiten mocht.

Bij het Nationaal Archief klopte ik ook aan. Maar toen waren de coronaregels ongeveer net zo streng als nu en kwam je er niet binnen. Toen ik hoorde dat Wietze de Haan een boekje over de burgervader en zijn handel en wandel had geschreven, wilde ik dat dus maar wat graag lezen. Hij mocht wel naar binnen bij het Nationaal Archief toen het even wat beter ging met de corona. Maar het leest als een spannend boek als het om dat bezoek gaat.

Want ik had ook al gelezen dat je daar niets, maar dan ook niets bij je mag hebben waarmee je foto’s kunt maken of zelfs maar iets op kunt schrijven. Je krijgt een potlood en je iPad mag mee, met afgeplakte lens, maar de rest gaat achter slot en grendel. Hoe je dan in godsnaam nog allerlei informatie mee kunt nemen naar huis, is me een raadsel. En suppoosten kijken dan ook nog eens heel streng op die regels toe. Enfin, Wietze deed het en schreef met die informatie vervolgens een boek over de man.

Uit het boek komt wel naar voren dat Krijger fouten heeft gemaakt. Hij is daar ook voor veroordeeld. Er kwam ook een beeld naar voren van een man die ook wel geprobeerd had om juist te helpen. Zoals met veel dingen zal in beide een waarheid schuilen. In elk van ons zit een goede en een minder goede kant. Maar dat de naam van de gevel verdwijnt vind ik een uitermate goede zaak.

Waar ik in het boek wel op stuitte, was de houding van de gemeente. Wietze had al zijn bevindingen al in mappen opgetekend. Het NIOD had aangegeven niet bij de archieven te kunnen door de corona. De uitslag zou dus veel later komen. Het onderzoek van het NIOD kostte daarnaast een lieve duit (hoeveel is nog steeds onduidelijk, maar bij een andere gemeente maar liefst 11.000 euro) maar toch vond B&W dat dit door moest gaan.

Uit oogpunt van zorgvuldigheid moest het NIOD haar bevindingen duidelijk maken en mochten die van Wietze niet meegenomen worden. En dat zijn dan weer dingen waar je alleen je hoofd over kunt schudden.

Meisje (www.meisjelemmer.blogspot.com)