Dick Schuurman en Jan Arjen Kooi openen Voetbalacademie Joure voor voetballers en keepers

JOURE - Dick Schuurman en Jan Arjen Kooi zijn per 1 januari gestart met de Voetbalacademie Joure. Die richt zich op zowel voetballers als keepers. Dat maakt de voetbalacademie volgens de beide voetbaldieren, die zelf op hoog niveau voetbalden, een uniek concept.

Sinds de start telt de voetbalacademie, die haar onderkomen heeft bij SC Joure en niet uitsluit op termijn ook elders trainingen aan te bieden, al ongeveer 25 kinderen. Die komen uit een straal van ongeveer dertig kilometer rondom Joure.

,,Wij richten ons op kinderen van 7 tot 16 jaar. Dat betreft zowel jongens, als meisjes”, zegt Dick Schuurman, in de regio een bekende naam op voetbalgebied. Zo speelde hijzelf niet alleen jarenlang in het eerste van SC Joure, maar voetbalde hij bijvoorbeeld ook bij SC Heerenveen. Daarnaast is hij momenteel hoofdtrainer bij SC Joure en was hij eerder trainer bij VV Heerenveen, SC Emmeloord, VVI en samen met Heerenvener Henk Herder trainer bij Harkemase Boys.

Terwijl Jan Arjen Kooi zelf jarenlang actief was als keeper en zich daarna specialiseerde in het trainersvak en dan specifiek voor keepers. ,,Ik kwam er al snel achter dat je door een specifieke manier van trainen je (jeugd)keepers sneller naar een hoger niveau kunt brengen. En als je eenmaal besmet bent met het keepersvirus, dan blijft je dat in zijn greep houden.”

Spelerslijst

Schuurman en Kooi leerden elkaar kennen toen zij vanaf begin deze eeuw beiden in het eerste elftal van de zondagafdeling van SC Joure speelden. ,,Op de spelerslijst zag ik dat Jan Arjen in dezelfde straat woonde. Hij bleek daarvoor net uit Wolvega naar Joure te zijn verhuisd. Vervolgens gingen we steeds samen op de fiets naar de voetbalclub, zijn we goede vrienden geworden en praten we nog steeds veel over voetbal”, zegt de linkspoot Schuurman, die in 2005 stopte als voetballer en zelf een begenadigd aanvaller was.

Zowel Schuurman als Kooi raakten na hun carrière betrokken bij een voetbalschool. ,,Op een gegeven moment dacht ik: ‘Dit kan ik zelf ook wel’. Met Dick heb ik het er toen over gehad en gezegd dat we samen wel een voetbalschool konden beginnen”, zegt Kooi.

Schuurman: ,,Zelf had ik al vaker nagedacht om een voetbalschool te beginnen voor zowel voetballers, als keepers. De kracht daarvan schuilt erin dat je veel meer op wedstrijdweerstand kunt trainen aan de hand van bijvoorbeeld partijvormen en voorzetten.” Voor jonge keepers schuilt de kracht volgens Kooi erin dat zij eveneens meer wedstrijdgericht kunnen trainen. ,,Meestal krijgen keepers individuele training. Bij ons is dat niet het geval. Hoe wij de voetbalacademie hebben neergezet, is waar wij ten opzichte van anderen het verschil maken.”

Trainingsmethodiek

De trainingen van de voetbalacademie zijn een aanvulling op de trainingen die binnen de eigen vereniging worden gegeven. De nadruk ligt op individuele ontwikkeling, waarbij gebruik wordt gemaakt van moderne trainingsmethodieken en materialen om de voetballers en keepers maximaal te ontwikkelen.

Zo wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde ‘SmartGoals’, waar ook diverse (inter)nationale topclubs mee werken. Dat is een interactief trainingssysteem waarbij de trainer op afstand via een app telkens een ander poortje kan laten oplichten waar dan een bal doorheen gespeeld of bijvoorbeeld gedribbeld moet worden. Hiermee wordt snelheid, wendbaarheid en reactievermogen getraind.

Daarnaast wordt gebruik gemaakt van videomateriaal en worden de nieuwste ontwikkelingen binnen het voetbal gevolgd en toegepast. Kooi: ,,Ook willen we gaan werken met videoanalyses. Met de gemaakte videobeelden kunnen we keepers bijvoorbeeld laten zien hoe hun basistechniek is, hoe dat beter kan en hoe we dit kunnen verbeteren.”

Kleine groepen

Er wordt getraind in groepen van maximaal tien kinderen bij de voetballers, terwijl dat aantal bij de keepers vijf kinderen betreft. Zij worden ingedeeld naar niveau en krijgen bijbehorende oefenstof aangeboden. Iedereen beschikt daarnaast over een eigen voetbal tijdens de training.

,,Het voordeel van kleine groepen is dat je bijvoorbeeld vaker in een een-tegen-eensituatie komt, je gerichter op omschakelmomenten kunt trainen die in het moderne voetbal steeds belangrijker worden en kunt werken aan de handelingssnelheid en basistechniek. Verder komen diverse partijvormen en afwerkvormen aan bod. We zorgen er, door zelf er bovenop te zitten, voor dat niemand de ruimte krijgt om stil te staan, maar continu in beweging is en elkaar coacht. Het zijn dus geen standaardtrainingen die wij geven, maar een duidelijke aanvulling op trainingen bij hun vereniging. En het voordeel is ook dat we bij de voetbalacademie zicht hebben op voetballers en keepers die we wellicht kunnen laten doorstromen naar de betere amateurverenigingen of zelfs naar een betaald voetbalorganisatie (BVO)”, zegt Schuurman.

Voor- en najaar

De trainingen worden gegeven op de zondagochtend in het voor- en najaar en bestaan telkens uit een reeks van tien trainingen van 75 minuten. De trainingen kosten 125 euro voor een voetballer en 160 euro voor een keeper.

De eerste training staat gepland op zondag 4 april. ,,We beginnen bewust als het seizoen erop zit, zodat er toch doorgetraind kan worden en als het goed is ook met mooi weer. Daarnaast willen we in de vakanties voetbaldagen houden. We denken dat we daar echt in een behoefte kunnen voorzien: de kinderen georganiseerde voetbaldagen aanbieden, zodat ze eventueel samen met hun vriendjes of vriendinnetjes een sportieve activiteit kunnen ondernemen in vakantie”, zegt Kooi. Voor de najaarsreeks staat de eerste training gepland op 5 september. Die datum is eveneens bewust gekozen, zodat spelers fit aan het nieuwe seizoen kunnen beginnen.

Schuurman: ,,Ook bieden we een kledingpakket aan. Maar het is niet verplicht om dat aan te schaffen, aangezien de kinderen waar wij ons op richten volop in de groei zijn. Maar als ze het leuk vinden in kleding van de Voetbalacademie Joure te lopen, bieden wij dat wel aan.”

Enthousiasme

Schuurman en Kooi kunnen ondertussen niet wachten totdat het april is en de eerste training een feit is. Kooi: ,,Ik denk dat kinderen en ouders echt gaan zien dat het een hele goede aanvulling is op trainingen bij hun eigen vereniging en merken dat we de kinderen naar een hoger niveau kunnen tillen. Zelf vinden wij het als voetbaldieren ook prachtig om er tijd voor te maken en om van de kinderen nog betere voetballers en betere keepers te maken. Daar gaan wij vol voor.”

Schuurman onderstreept de woorden van zijn kompaan en noemt het ontzettend mooi om op het voetbalveld te mogen staan als trainer. ,,En als je dan ook nog eens met enorme enthousiaste kinderen mag werken kost het geen energie, maar levert het energie op.”

Zie www.vajoure.nl.

Jitze Hooghiemstra