T-Mobile gaat alsnog vergunning aanvragen voor zendmast Spannenburg

De dertig meter lange zendmast bij Spannenburg die onlangs plotseling uit de grond werd gestampt staat daar illegaal. Dat zegt de provincie Fryslân.

Plaatselijk Belang Tjerkgaast trok eind september bij de gemeente De Fryske Marren aan de bel, over de mast die zo’n 250 meter bij de Toren van Spannenburg vandaan verrees.

De gemeente wist bijna drie maanden later alleen dat er geen omgevingsvergunning voor het object was verleend. Door drukte van onder meer de coronaregels wist de afdeling handhaving nog niet of die nodig was, zei een woordvoerder.

Masteigenaar T-Mobile reageert in eerste instantie per e-mail dat een vergunning niet nodig is. Er zou sprake zijn van een ‘uitzonderingsgeval’ waarbij kon worden ‘volstaan’ met een ontheffing van de provincie. Die kreeg de telecomaanbieder, maar wel op voorwaarde dat ,,alle benodigde vergunningen’’ worden verleend, zegt gedeputeerde Avine Fokkens (VVD) van de provincie. En dat is niet het geval, zegt ze. Het bedrijf had volgens haar een omgevingsvergunning van de gemeente moeten hebben. ,,Dat maakt dat die mast er eigenlijk illegaal staat.’’

‘Misverstand’

Geconfronteerd met de reactie van de provincie stelt T-Mobile dat het bedrijf alsnog een vergunning aanvraagt. ‘We betreuren het feit dat hier bij de plaatsing van deze tijdelijke mast onduidelijkheid over is ontstaan en zijn van mening dat het hier om een misverstand gaat.’ Welk voor misverstand blijft onduidelijk.

De mast vervangt volgens T-Mobile een antenne-installatie op een silo in Tjerkgaast. Die was niet geschikt voor onder meer ‘de nieuwe generatie’ antennes. Tot een nieuwe plek is gevonden blijft de mast, die ook voor 5G gebruikt wordt, staan.

De provincie gaat het bedrijf aanschrijven. De gemeente kon vrijdag nog steeds alleen melden dat er geen vergunning was voor de mast en dat de mast ‘gaat verdwijnen’.