Vandalisme kost gemeente De Fryske Marren jaarlijks duizenden euro’s

REGIO - In de afgelopen maanden is er - door medewerkers van de buitendienst - veel vandalisme geconstateerd in gemeente De Fryske Marren. Het gaat dan om schade aan gemeentelijke eigendommen in de openbare ruimte, waaronder aan: bushokjes, doeken en sportvelden. De kosten van de verschillende vernielingen lopen jaarlijks op tot duizenden euro’s.

De vernielingen gebeuren in de hele gemeente, onder meer in: Balk, Lemmer, Joure, Oudemirdum en Langweer. De gemeente doet aangiftes van de schades bij de politie.

Er is onlangs veel vernield op de sportvelden. Zo is op de kunstgrasvoetbalvelden van CVVO in Lemmer, VV Balk en SC Joure brandschade aangetroffen in de kunstgrasmatten. Ook trof de gemeente een barbecue-aansteker aan bij SC Joure en is een dug-out vernield.

Bij VV Oudehaske maken vandalen continu de hekwerken kapot. De kosten voor zowel de reparaties van de kunstgrasvelden (per brandplek), de dug-out als het hekwerk loopt al snel op naar 1.000 euro per reparatie.

Naast bovengenoemde vernielingen heeft De Fryske Marren dit jaar 28 kapotte ramen van bushokjes vervangen. Deze vernielingen kostten de gemeente meer dan 16.000 euro.