Praktische tips voor het kopen van een motorhelm

Aangeboden door: helmonline.nl

Wat is er nou fijner dan met je motor door het Friese landschap toeren? Niets toch? Een goede motorhelm is daarbij onmisbaar. Bij een ongeval maakt je helm vaak het verschil tussen leven en dood. Een helm die goed past, lekker zit en aan al je eisen voldoet, zorgt niet alleen voor je veiligheid, maar verhoogt ook je rijplezier.

Maar hoe kies je nu eigenlijk de voor jou perfecte helm? Met onderstaande tips heb je jouw keuze waarschijnlijk zo gemaakt!

Type helmen

Motorhelmen kun je onderverdelen in vier soorten: crosshelmen, jethelmen, integraalhelmen en systeemhelmen. Wanneer je vaak gaat crossen is het duidelijk welke helm je kiest, maar verder is het nog best lastig. Echter, wanneer je de eigenschappen van elk type weet, wordt er al veel duidelijk.

Jethelm:

Deze exemplaren zijn fijn wanneer je veel op lagere snelheid en vooral met mooi weer rijdt. Er is namelijk geen kinstuk en het gezicht is vrij, waardoor je lekker van de wind op je wangen kunt genieten en beter zicht hebt. Met koud weer en hoge snelheden is dit echter minder prettig. Bovendien biedt de jethelm minder bescherming dan de andere twee modellen.

Integraalhelm:

Dit type helm heeft wél een kinstuk. Dit heeft een aantal voordelen. Zo omsluit de helm het gehele hoofd, omdat hij uit één stuk is gemaakt. Daardoor is hij ook beter gestroomlijnd, maakt minder wrijving met de lucht en dus minder lawaai. Een integraalhelm rijdt, zeker bij hoge snelheid, een stuk comfortabeler.

Systeemhelm:

Dit is een helm met een opklapbaar kinstuk. Je kunt hem dus als integraalhelm én als jethelm dragen. Door de beweegbare delen is de stroomlijning minder goed en zal de systeemhelm dus meer lawaai produceren.

Het is dus handig om je helmkeuze te baseren op je rijgedrag. Als je dagelijks een stuk moet forenzen, ook in de winter, waarbij je een flink stuk over de snelweg rijdt, is een integraalhelm verreweg de beste keuze. Voor kleine afstanden en plezierritjes in de zomer kun je prima voor een jethelm gaan. Zit je daar een beetje tussenin, dan kun je voor de systeemhelm kiezen.

Extra's

Heb je eenmaal je eerste keuze gemaakt, dan kun je gaan kijken naar de extra's. Kies bijvoorbeeld een model en kleur die je mooi vindt. Let op het vizier: is er een pinlock vizier met antidamp of een ingebouwd zonnevizier? Wil je graag uitsparingen voor een luidspreker (handig voor je navigatie of wanneer je onderweg wilt kunnen communiceren) of wil je een intercom? Welke sluiting wil je: een traditionele dubbel-D of een innovatieve micrometische sluiting? Daarnaast kijk je uiteraard ook naar je budget.

Tip: beter geen tweedehands

Een gebruikte helm aanschaffen, lijkt voordelig, maar het kan je letterlijk de kop kosten! De binnenkant van de schaal kan namelijk onzichtbaar beschadigd zijn. Mocht je dan bij een ongeval betrokken raken of vallen, dan kan de helm barsten! Geen beste keuze dus. Schaf liever, met hulp van bovenstaande informatie, de voor jouw perfecte, nieuwe helm aan.