Uitvaartverzorger Romy van der Wiel: ‘Ik vind dat we in de uitvaartwereld af moeten van het algemene’

JOURE - Onder het motto een ‘Nieuwe Uitvaart 2.0’ is Romy van der Wiel uit Joure deze maand gestart met haar eigen uitvaartonderneming. Aanleiding hiervoor was het overlijden van haar vader in 2018.

,,Mijn vader overleed zeer plotseling. Hij viel door een bloeding letterlijk van het dak en was op slag dood. De uitvaartverzorger die toen bij ons langskwam, bracht zoveel rust. In plaats van een boek op tafel met daarin de keus uit standaard kisten en rouwkaarten en de vraag of we mijn vader wilden begraven of cremeren, wees hij ons erop dat we wettelijk zes, in plaats van vijf, werkdagen de tijd hadden voor de uitvaart en dat we rustig konden nadenken”, zegt Van der Wiel, sinds kort eigenaar van Romy van der Wiel uitvaartzorg.

De uitvaart van haar vader, voormalig mede-eigenaar van Gebroeders Oegema Transport uit Surhuisterveen, werd er vervolgens eentje die precies bij hem paste. Bij de eerste Scania van het bedrijf werd op het gedeelte waar normaal gesproken de aanhanger wordt bevestigd een metalen plaat geplaatst. Daarop werd de overledene vervoerd naar de laatste rustplaats van Oegema.

Van der Wiel: ,,De uitvaartbegeleider bracht rust, zodat wij als familie tijd hadden om te rouwen en stil te staan hoe recht te doen aan de man en vader die plotseling was overleden. Voor mij was het toen duidelijk dat het verzorgen van een persoonlijke uitvaart, met daarbij rust brengen voor mensen die een dierbare hebben verloren, ook was wat ik wilde doen.”

‘Af van het algemene’

Voor Van der Wiel was de uitvaartwereld tot het overlijden van haar vader een onbekende. ,,Ik werkte zelf als office manager bij het kerkelijk bureau van de Protestantse Gemeente in Joure. In de beginjaren van mijn huwelijk heb ik gewerkt als secretaresse bij handelsonderneming Van Huystee BV in Leeuwarden. Toen ik zwanger raakte, ben ik daarmee gestopt. Dat ging zo in die tijd.”

Over uitvaartzorg had zij tot 2018 nog nooit gedacht. ,,De werkwijze van de uitvaartverzorger die bij ons kwam, zette mij aan het denken. We kregen bijvoorbeeld de vraag of we erover nagedacht hadden hoe de uitvaart eruit moest zien en of we wisten wat mijn vader zelf wilde en of en wat we wilden vertellen tijdens de uitvaart.”

Vooral de rust waar het mee gepaard ging, sprak Van der Wiel aan. ,,Mensen die in rouw zijn, hebben genoeg ideeën over de uitvaart. In de hectiek die er is na een overlijden zeggen mensen nu vaak van doe dit en dat maar. Dat wil ik doorbreken. Ik vind dat we in de uitvaartwereld af moeten van het algemene. Als mensen daar niet attent op worden gemaakt, blijft het zoals nu het gaat.”

Opleiding

Nadat Van der Wiel in 2019 ontslag nam bij het kerkelijk bureau en een jaar voor een schoonmaakorganisatie werkte en zich daarbij bezighield met mensen die het moeilijk hebben, zoals verzamelaars, kwam zij in contact met uitvaartverzorger Renny Spoelstra uit Joure.

,,Op basis van dat gesprek zei zij tegen mij dat ik mij eens moest gaan oriënteren over een opleiding in de uitvaartbranche. Uiteindelijk ben ik in februari van dit jaar begonnen bij GaandeweG Uitvaart Educatie in Twello. In de tussentijd brak de coronaperiode aan. In die tijd heb ik van mei tot en met augustus met Renny Spoelstra meegelopen in haar werk. Ook heb ik een aantal dagen stage gelopen bij het mortuarium in het MCL in Leeuwarden. Daar waar ik het meeste tegenop keek, vond ik uiteindelijk erg mooi om te doen. Dat betreft de laatste verzorging van een overledene.”

De rust voor de voor de nabestaanden zoals Van der Wiel dat zelf ervoer toen haar vader overleed, wil zij zelf ook bieden. ,,Er is op zich niks mis mee met hoe het nu gaat qua uitvaartzorg. Alleen wil ik mij onderscheiden met een verfrissende blik en laten zien dat het ook anders kan.”

Keuzemogelijkheid bieden

Van der Wiel zegt vooral verfrissend te willen zijn door het bieden van keuzemogelijkheden rondom een uitvaart. ,,Dat gebeurt nu vaak niet. Dat vind ik jammer en doet geen recht aan een overledene. Zo hoe je niet per se naar een aula of kerk toe, maar mag je een uitvaart ook houden in een tent in de tuin of bijvoorbeeld in een sportkantine. Daarnaast kun je denken aan een livestream, zoals dat steeds meer gebeurt in coronatijd. Verder wil ik een nieuwe manier van condoleren en herinneren onder de aandacht brengen. Zoals het Memori-album. Iedereen die dat wil, kan daarvoor foto’s, anekdotes, kaarten en persoonlijke verhalen aanleveren voor een herinneringsalbum dat bijvoorbeeld in de woonkamer kan worden neergelegd en op elk moment erbij gepakt kan worden. Zo blijft er voor altijd iets bijzonders achter.”

Kist, bloemstukken en kleding

Ook rondom het type kist, bloemstukken, kleding die een overledene draagt en andere zaken zoals duurzaamheid zegt Van der Wiel te willen aansluiten bij de laatste wens. ,,Zo bied ik de mogelijkheid dat nabestaanden samen met een bloemist een boeket kunnen samenstellen. Ook dat is rouwverwerking. En als iemand gek was van groenten, dan kan daar bijvoorbeeld ook een boeket van gemaakt worden.”

Van der Wiel: ,,En waarom bijvoorbeeld niet begraven worden in een prachtig mooi lijkhemd van linnen? Dat vergaat snel en ziet er ook nog eens schitterend uit. Of in plaats van een kist een mooie opbaarplank? Wat ik bedoel te zeggen, is dat er zoveel andere mogelijkheden zijn dan die nu vaak worden aangeboden.”

Duurzaamheid

Daarnaast staat duurzaamheid hoog in het vaandel bij de uitvaartverzorgster. Zo zegt zij nabestaanden erop te willen attenderen dat zij bewust kunnen kiezen voor milieuvriendelijke producten.

,,Zoals naast de lijkwaden bijvoorbeeld ook het gebruik van ambachtelijke natuurkisten die vrij zijn van spijkers, schroeven en nieten. En onder andere het versturen van rouwkaarten van gerecycled papier. Daarin neem ik de tijd om mensen te adviseren.”

Van der Wiel: ,,Transparantie in wat er is en hoe het ook kan, vind ik zeer belangrijk. Waar het om gaat, is om mensen erop te wijzen dat zij rustig kunnen nadenken over de uitvaart en dat zij hiervoor dagen genoeg hebben en dat zij dit mogen regelen via iedereen die zich met uitvaartzorg bezighoudt. Want dat dit verplicht via een uitvaartvereniging moet als iemand daar lid van is of via de uitvaartverzekering, is pertinent niet waar. Mensen mogen zelf kiezen door wie zij de uitvaart willen laten verzorgen.”

Voor meer informatie: info@romyvanderwieluitvaartzorg.nl en 06-50 70 38 86. Zie ook www.romyvanderwieluitvaartzorg.nl.

Jitze Hooghiemstra