Foto’s | Tientallen basisscholieren uit groepen acht De Fryske Marren op de fiets langs oorlogsmonumenten

JOURE Ongeveer zeventig basisscholieren uit groep acht van It Haskerfjild uit Joure, De Brêge uit Scharsterbrug, De Tarissing uit Oudehaske en De Trieme uit Sintjohannesga zijn dinsdag langs de zes oorlogsmonumenten in de gemeente De Fryske Marren gefietst.

De monumenten betreffen: de oorlogsgraven van Richard Jung en Hotze Brouwe, het droppingveld, het monument van Jetze Veldstra, het voormalig kamp De Witte Peal en het monument bij de Hobbe van Baerdtkerk.

Bij elke plek vertelde een vrijwilliger over het oorlogsverleden en over de noodzaak om ook in onze tijd racisme en uitsluiting tegen te gaan.

,,De kinderen luisterden geboeid en stelden veel vragen”, aldus Jan Vermaning van de Stichting Nationale Herdenking Joure. Die stichting houdt de fietstocht elk jaar.

Ook de kinderen uit groep acht van de Dr. E.A. Borgerschool en de Sint Mattheüsschool uit Joure zouden dinsdag de tocht fietsen. Toen zij aan de beurt waren bleek het te hard te regenen. Zij leggen de tocht nu af op dinsdag 6 oktober.

Zelf route afleggen

Iedereen die dat wil; kan bovendien de nieuwe (aangepaste) fietsroute afleggen. Deze heeft een lengte van ongeveer zeventien kilometer en is op te vragen via www.herdenkennieuwestijl.nl.

(Foto’s Jan Vermaning)