Foto’s | Woon- en zorglocatie Lindestaete officieel geopend in Joure

JOURE Zorginitiatief De Bosk heeft donderdag officieel de deuren geopend van Lindestaete in Joure.

De openingshandeling werd verricht door bewoonster Ryanne Star, samen met de kleinkinderen van grondlegger Henk de Graaf van Zorginitiatief De Bosk. De Jouster Courant nam een kijkje bij de woon- en zorglocatie die vijftien appartementen telt.

De sloop van de voormalige Aldi om plaats te maken voor Lindestaete begon eind januari 2019 en werd gedaan door bouwbedrijf Cornel. De eerste steen werd vervolgens datzelfde jaar gelegd op 16 oktober. Waarna in juli van dit jaar de eerste bewoners hun intrek namen in Lindestaete. Zij zijn of doorverwezen door een instelling of hebben zelf contact opgenomen met De Bosk.

De bewoners van de woon- en zorglocatie die uit een brede straal rondom Joure komen, wonen elk in een levensloopbestendig appartement van ruim zestig vierkante meter vloeroppervlakte. Ieder appartement beschikt over een eigen keuken, slaapkamer en sanitair.

Voor de een is het wonen in Lindestaete de eerste stap na het ouderlijk huis, waarin hij of zij zichzelf zal ontwikkelen in zelfstandigheid. Voor de ander is deze woonlocatie een kans om toch zelfstandig te wonen met zorgverleners in de buurt.

Gezamenlijke ruimte

Naast een eigen appartement is er ook een gezamenlijke ruimte. Dat is een warme en sfeervolle plek waar maaltijden worden aangeboden en waar gezamenlijke activiteiten georganiseerd kunnen worden. In deze ruimte is altijd iemand aanwezig voor een gezellig praatje.

Voor de bewoners vanaf 23 jaar is er daarnaast 24-uurs zorg beschikbaar die is afgestemd op de hulpvraag. Daarbij is er ’s nachts een persoon aanwezig en overdag steevast drie begeleiders. Zolang de zorgbehoefte er is kunnen de bewoners er bovendien blijven wonen. Ook is er een centrale ontmoetingsruimte waar maaltijden worden aangeboden en activiteiten worden gehouden.

‘Hart van de samenleving’

De locatie van Lindestaete had volgens Damaris de Jong en Henk de Graaf, beiden bestuurder bij Zorginitiatief De Bosk, niet mooier gekund.

,,Wij vinden dat iedereen met of zonder beperking moet kunnen meedoen in de samenleving. Een locatie aan de rand van een stad of dorp heeft voor onze doelgroep geen zin. De mensen die hier wonen zitten bijvoorbeeld in een rolstoel, hebben een verstandelijke beperking of zijn personen met een gemiddeld intelligentieniveau, maar die wel zorg nodig hebben. Hier zitten we middenin het hart van de samenleving en hebben onze bewoners letterlijk het leven voor de deur. Mooier kan niet.”

Dagbesteding en kindzorg

Een onderdeel van De Bosk is ook dagbesteding en kindzorg. Sinds donderdag 1 oktober kan iedereen hiervoor terecht in de voormalige apotheek aan De Merk 6 in Joure.

De bedoeling is dat er ook tal van activiteiten gaan plaatsvinden, waaronder een sociaal café, een wasservice en onder andere een maaltijdservice. Daarnaast wil De Bosk er een klein terras openen.

De dagbesteding en kindzorg staat open voor iedereen die er interesse in heeft. Ook bewoners van het tegenover gelegen Lindestaete dat in juli openging en donderdag officieel werd geopend door het zorginitiatief kunnen er terecht.

De Graaf: ,,Het openen van de dagbesteding en kindzorglocatie zorgt daarnaast in onze ogen ook voor levendigheid aan De Merk.”

Voor aanmelden en meer informatie zie debosk.nl of bel naar 0512-745040.

(Tekst Jitze Hooghiemstra/foto’s HoogMedia)