Recensie | Barry Hay en JB Meijers, nostalgie in een nieuwe jas

JOURE – Na het samenwerken van Barry Hay, voorman van Golden Earring, en JB Meijers, bekend van o.a. Supersub en The Common Linnets, aan Ilse de Lange’s tv programma ‘Ilse’s veranda’ zijn ze geregeld gaan samenwerken.

Zo is daar nu ‘For you baby’, op cd en lp verschenen waarop beide mannen nummers vertolken uit de periode 1960-1990 die ze weer aan de vergetelheid willen ontrukken. Tal van uitstekende musici staan hen daarbij terzijde!

Barry Hay & JB Meijers: ‘For you baby’. (gekleurd vinyl) Music On Vinyl. MOVLP 2583.

Op ‘For you baby’ is een andere zanger te horen dan die van The Earring. Ingetogener vertolkt hij de welhaast legendarische songs, telkens terzijde gestaan door JB, die exact aanvoelt welke toonsoorten geschikt zijn voor zijn vriend.  Meijers, die zelf het merendeel van de instrumenten inspeelde; naast gitaar ook bas, cello, steel en percussie. 

Op eigen wijze, vaak afwijkend bij de alom bekende uitvoeringen, komen we bekenden tegen zoals Dylans ‘If not for you’, ‘Heartbeat City’ van The Cars, en ‘Sweet Jane’ van The Velvet Underground alweer uit 1969.

Ook Elton Johns ‘Bennie and the Jets’ past wonderwel bij Hay en Meijers, waarbij de laatste tevens excelleert in prachtig gitaarspel.

Gerelateerd aan Elvis zijn de volgende songs: ‘Black Star’, ‘Walking in Memphis’ en ‘King’s Call’. 

Hoogstwaarschijnlijk zullen de laatste twee songs van de plaat velen het meest aanspreken: ‘Blue Bayou’, de hit uit 1961van Roy Orbison die hier Caribische klanken kent en bovendien een duet bevat van niemand minder dan Barry en publiekslieveling Danny Vera! De steelgitaar van Meijers is in deze song een geweldige toevoeging!  

Dr. John’s  ‘Such a night’ is de laatste song van de plaat, een nummer dat één en al gezelligheid voorstaat. Liefhebbers van Anne Soldaat komen deze eveneens tegen in de laatste twee songs als zanger!

Een album dat bij velen in de smaak zal vallen door de geweldige uitvoeringen, de afwisselende keuze van de songs, en de heerlijke begeleiding. Dat er een vervolg op deze plaat zal komen lijkt me meer dan logisch!

Koos Schulte