Kermis Jouster Merke uit veiligheidsoogpunt toch afgelast

JOURE De kermis tijdens Jouster Merke is uit veiligheidsoogpunt alsnog afgelast. Eerder deze week leek het er nog op dat de kermis kon doorgaan met inachtneming van tal van coronamaatregelen.

De belangrijkste redenen om de kermis af te gelasten zijn vooral het aantal personen dat tegelijkertijd op het kermisterrein kan en de wachtrijen die naar verwachting buiten de hekken ontstaan.

,,Gezien het toenemende aantal besmettingen, juist ook onder de jeugd en de actuele richtlijnen voor het aantal personen op bruiloften en andere evenementen is het niet verantwoord om meer personen tegelijkertijd op het terrein toe te laten”, zegt burgemeester Fred Veenstra van de gemeente De Fryske Marren. Ook de politie en de veiligheidsregio Fryslân hebben hierover geadviseerd.

Exploitaint

De regels maken het volgens kermisexploitant Martin Meijer echter onmogelijk om een veilige en rendabele kermis te houden. Daarnaast stelt hij niet aansprakelijk te willen worden gesteld als er wat gebeurt.

Meijer heeft overlegd met de eigenaren van de verschillende attracties. Voor hen is niet alleen het aantal personen dat de kermis tegelijkertijd mag bezoeken belangrijk, ook de verantwoordelijkheid die de coronavoorwaarden voor hen met zich meebrengen zijn van belang.

,,Er is gekeken naar de hoogte van de bouwhekken, looproutes en extra beveiliging. De gemeente heeft ook financieel aan alle kanten meegedacht”, zegt Meijer. 

,,Het plan voldeed verder aan alle eisen maar het aantal personen dat tegelijkertijd op het terrein kan, kunnen we niet veranderen. Alles met elkaar is het geen haalbare kaart om de kermis onder deze omstandigheden te houden.”

Meijer had ondertussen al kortingsbonnen laten maken en meer dan honderd dranghekken besteld die om het kermisterrein neer zouden worden gezet. Dat was een van de vereisten van de gemeente.