Flink uitgeklede Jouster Merke nu al een van de meest memorabele ooit, wat gaat wel en niet door?

JOURE - De Jouster Merke van 2020 gaat nu al de geschiedenisboeken in als een van de meest memorabele ooit. Want niet alleen gaan tal van evenementen niet door, waaronder het luiden van de klok van de Jouster Toer die de jaarmarkt letterlijk inluidt, ook het jaarlijkse feestgedruis met mensen hutjemutje op elkaar bij de horeca zit er ditmaal niet in.

Toch is ook dit jaar een aantal horecagelegenheden geopend tijdens Jouster Merke. ,,De afspraak is dat iedereen een individuele keus maakt en dat adviezen worden gevolgd vanuit de gemeente en de veiligheidsregio”, zegt Fred Wielinga voorzitter horeca Joure en eigenaar Bistro Fred.

Zo zijn op donderdag café De Stam en Het Tolhuis geopend met inachtneming van de coronamaatregelen. Datzelfde geldt eveneens voor Marco’s Eetcafé, restaurant De Jouster Toer, De Oranjerie, De Jongens van Joure en Hotel Anne-Klare.

Verwijdering terras over het water

Wel wordt het terras over het water van Hotel Anne-Klare en Het Tolhuis na dit weekend door ABS Steigerbouw verwijderd. ,,Vanwege veiligheidsredenen hebben we besloten het terras voor de Jouster Merke weg te laten halen. Dat is gebeurd in overleg met alle betrokkenen. We vinden het risico te groot dat mensen zich gaan verzamelen op het terras. De coronamaatregelen kunnen dan niet gegarandeerd worden”, zegt Ardi Anker van Hotel Anne-Klare.

Daarnaast is restaurant Zuiver Joure dicht op de donderdag. ,,Terwijl Bistro Fred en ’t Syl op donderdag en zaterdag de deuren gesloten houden. Verder is Tigh Barra op donderdag dicht”, laat Wielinga weten.

Café ’t Hert en ’t Haske

Eerder al liet partycentrum ’t Haske weten voor het eerst in 35 jaar de deuren dicht te houden op de zaterdagavond tijdens Jouster Merke. Café ’t Hert is zelfs helemaal dicht. Zij houden de deuren gesloten van woensdag 23 september tot en met maandag 28 september.

,,Door alle maatregelen met betrekking tot de COVID-19 zijn wij genoodzaakt dit besluit met pijn in ons hart te nemen”, meldde Elsbeth Gulmans onlangs. ,,Het is in deze lastige tijden voor ons onhaalbaar om een leuke, gezellige, swingende Jouster Merke te organiseren zoals wij dat willen. Als dit het beste is voor de volksgezondheid, moeten we het doen.”

Paardenkoersen

Wat in elk geval doorgaat zijn de paardenkoersen op maandag. In totaal zijn er vijfhonderd toeschouwers aanwezig. Dat betreft tweehonderdvijftig uitgenodigde particulieren en tweehonderdvijftig sponsoren.

,,Dus je moet uitgenodigd zijn, anders ben je niet welkom bij de paardenkoersen”, zegt Klaas de Wrede, voorzitter van de drafbaan Joure. ,,Het liefst houd je de koersen met daarbij massaal aanwezig publiek. Nu dat niet mogelijk is, is dit een mooi alternatief.”

Koopzondag

Ook is er net als andere jaren een koopzondag tijdens Jouster Merke. Wel vindt deze plaats in afgeslankte vorm. Zo ligt er geen rode loper door de Midstraat, waar normaal gesproken winkeliers hun producten op tonen. In plaats daarvan ligt er bij de deelnemende winkels een rode loper voor de deur, zodat in een oogopslag duidelijk is dat zij open zijn. Daarnaast zijn er levende etalages, is er een klein draaiorgel, een clown die figuren maakt van ballonnen en klinkt er muziek door de boxen in de Midstraat.

,,We wilden wel graag een Jouster Merke gevoel creëren, maar dan zonder de horeca de ogen uit te steken. Vandaar dat het een uitgeklede koopzondag betreft”, zegt Jilke Kooijker van Terra Mannenmode, die de koopzondag samen heeft opgetuigd met een commissie bestaande uit: Hammy Breimer (Breimer’s Bakkerij), Marijke Toering (Toering Mode), Bertus Koornstra (Wijnkoperij Joure), Thomas Groeneveld (Masije lifestylestore) en Jelle Stoker (Doppio).

Afgelast

Wat vanwege de coronamaatregelen niet doorgaat, is de jaarmarkt in de Midstraat die jaarlijkse duizenden bezoekers tot ver buiten Friesland naar Joure trekt.

Ook de kermis, Agrarische Schouw, de Jouster Merkeloop en het muziekpodium op zaterdagavond bij de Jouster Toer zijn afgelast vanwege de coronatijd.

Veiligheidsoogpunt kermis

De kermis tijdens Jouster Merke gaat uit veiligheidsoogpunt eveneens niet door. De belangrijkste redenen om de kermis af te gelasten zijn vooral het aantal personen dat tegelijkertijd op het kermisterrein kan en de wachtrijen die naar verwachting buiten de hekken ontstaan.

,,Gezien het toenemende aantal besmettingen, juist ook onder de jeugd en de actuele richtlijnen voor het aantal personen op bruiloften en andere evenementen is het niet verantwoord om meer personen tegelijkertijd op het terrein toe te laten”, zegt burgemeester Fred Veenstra van de gemeente De Fryske Marren. Ook de politie en de veiligheidsregio Fryslân hebben hierover geadviseerd.

De regels maken het volgens kermisexploitant Martin Meijer echter onmogelijk om een veilige en rendabele kermis te houden. Daarnaast stelt hij niet aansprakelijk te willen worden gesteld als er wat gebeurt.

,,Er is gekeken naar de hoogte van de bouwhekken, looproutes en extra beveiliging. De gemeente heeft ook financieel aan alle kanten meegedacht”, zegt Meijer. ,,Het plan voldeed verder aan alle eisen maar het aantal personen dat tegelijkertijd op het terrein kan, kunnen we niet veranderen. Alles met elkaar is het geen haalbare kaart om de kermis onder deze omstandigheden te houden.”

Meijer had ondertussen al kortingsbonnen laten maken en meer dan honderd dranghekken besteld die om het kermisterrein neer zouden worden gezet. Dat was een van de vereisten van de gemeente.

 

Handhaving en toezicht

Vanwege de geldende coronamaatregelen zegt een woordvoerder van de gemeente De Fryske Marren dat er uit voorzorg toezicht wordt gehouden tijdens Jouster Merke en indien nodig wordt gehandhaafd.

„De capaciteit die we inzetten is afhankelijk van de activiteiten die er zijn zoals het doorgaan van de kermis ja of nee en de drukte op de dag zelf, onder andere op de terrassen. Dit kan per dag en in het weekend verschillend zijn, zodat we extra capaciteit achter de hand te hebben. We spelen in op de laatste stand van zaken. We houden hierover ook contact met de horeca en de politie.”

Jitze Hooghiemstra