Foto’s | Torenspits na bijna twee jaar terug op de Jouster Toer

JOURE De nieuwe torenspits is dinsdagochtend onder grote publieke belangstelling op de Jouster Toer geplaatst. Daarmee heeft Joure na bijna twee jaar het icoon weer terug.

De toren is in opdracht van de eigenaar Stichting tot Behoud van Rijksmonumenten hersteld door Jong Architecten uit Lemmer. Dat was nodig omdat de bonte knaagkever zich tegoed bleek te hebben gedaan aan het houtwerk van de hoofdconstructie van de toren, waardoor het niet meer verantwoord was om de torenspits te laten staan. De torenspits werd daarop in december 2018 verwijderd.

De restauratie van de torenspits kostte 285.000 euro. De gemeente De Fryske Marren nam daarvan 200.000 euro voor haar rekening. De overige 85.000 euro is door sponsoren bijeengebracht.

‘624 dagen weggeweest’

,,Ik heb dat ding vreselijk gemist. Normaal keek ik elke ochtend naar de toren om te zien hoe de wind stond. Dat heb ik 624 dagen niet kunnen doen”, zegt Ynte Kuindersma. Maandagavond nam hij plaats op de zijkant van de torenspits toen deze op een ponton in De Kolk lag. ,,Mooi hè, een bekende Jouster op de spits.”

(Foto’s HoogMedia)