Silvia wint klompkesilen in Terkaple met geleende klomp

TERKAPLE - Na veel schaven, schuren en meten aan het maken en verbeteren van zeilklompen was er zaterdag opnieuw de jaarlijkse wedstrijd klompkesilen in de Heeremavaart in Terkaple.

Er waren 40 deelnemers met zeer uiteenlopende klompkes boten. Sommige klompkes dienden een dag eerder nog als schoeisel en anderen waren met veel vernuft uit nieuw hout gehakt.

Er was een goede wind, de schoten stonden strak en de klompkes zeilden naar de overkant van de Heeremavaart waar een driekoppige jury klaarstond om de klompkes op volgorde van binnenkomst uit het water te halen.

Niet alle klompkes haalden de overkant, een aantal kregen een windvlaag uit de verkeerde hoek en hielden geen koers. Er waren acht wedstrijden. Hierna ging de jury rekenen. Na een lang beraad stond vast wie mee mocht doen in de medalrace. In deze laatste race telden de punten dubbel.

De winnaar was Silvia, één van de nieuwe bewoners van Goïngarijp. Zij had nog geen eigen klompke om te zeilen, maar deed meteen enthousiast mee. Ze leende een klompke van Dieuwke en had meteen succes. Ze mocht nu ook meedoen met de medalrace, gebruikte de snelle klomp van Jaap en Jaap en trefzeker werd ze de winnaar.

Door een spontane samenwerking met Dieuwke, Jaap en Jaap mocht Silvia de wisselbeker ontvangen. ,,Volgend jaar kom ik terug met een zelfgemaakte zeilklomp.”

De uitslag van de medalrace: 1. Silvia, 2. Thomas van Prooijen en 3. Yaro Haasjes.