Leerlinge Bornego College ziet eigen mondkapjesonderneming groeien

HEERENVEEN - Drie maanden nu is de 15-jarige Laura Steenstra uit Heerenveen eigenaar van creatievemondkapjes.nl. De onderneming ontstond nadat haar 79-jarige oma uit Sneek in coronatijd als hobby begon met het maken van mondkapjes voor haar familie. Ondertussen is de scholiere haar bedrijf al aan het uitbreiden.

,,Het is ontzettend leuk en best bijzonder dat ik mijn bedrijfje samen met mijn oma heb opgestart. Het is ook al best groot geworden. Dat had ik niet verwacht. Ik vond het vooral leuk om samen met mijn oma bezig te kunnen zijn en daarnaast wat bij te verdienen”, zegt Laura.

De scholiere is sinds enige tijd volledig eigenaar van creatievemondkapjes.nl. Haar oma helpt op de achtergrond nog mee met het maken van de mondkapjes, die vanuit heel Nederland worden besteld door particulieren, verenigingen en bedrijven. Daarnaast kunnen scrunchies (stoffen haarelastiekjes) worden besteld die de beide zusjes van Laura maken.

Het bedrijf zag het levenslicht nadat Laura haar oma vertelde dat zij voor het Bornego College in Heerenveen, waar zij in vijf havo zit, tachtig uur werk moest steken in een profielwerkstuk.

,,In het begin maakte oma nog de mondkapjes. Ik deed toen de financiën, de boekhouding en de verkoop van de mondkapjes. Zelf kregen we, naast de mondkapjes die zij maakte voor de familie, ook steeds meer vragen van anderen.”

Leren omgaan met naaimachine

Vervolgens logeerde Laura een aantal nachten bij haar grootouders, waarbij zij leerde om te gaan met een naaimachine.

,,Sinds een jaar zit ik op de musicalopleiding van MUZT uit Sneek en heb daar elke vrijdag les. Dan ga ik regelmatig ook langs mijn opa en oma. Ik ben namelijk ook een echt familiemens. Dan klets ik met hen bij en neem ik de door mijn oma gemaakte mondkapjes mee naar huis. Daarnaast koop ik wel eens samen met mijn oma de stoffen in voor de mondkapjes.”

Vijftien per week

Laura maakt momenteel helemaal zelfstandig ongeveer vijftien mondkapjes per week. Die worden onder andere gemaakt met diverse prints erop, maar ook in verschillende maten. Daarvoor gebruikt zij de ademende stoffen katoen en tricot.

In het begin maakte zij net als haar oma mondkapjes voor haar familie. ,,Nadat mijn moeder in de groepsapp van haar werk bij Tjongerschans vertelde dat ik mondkapjes maakte, kreeg ik ook vanuit het ziekenhuis verzoeken, net zoals van de musicalopleiding en van voor mij onbekende personen. Zij kwamen bij mij terecht via mond-tot-mondreclame. Via de website en social media kanalen krijg ik nu zelfs bestellingen uit heel Nederland binnen. Ook klasgenoten hebben mondkapjes besteld. Ook van hen krijg ik hele leuke reacties.”

Het maken van de mondkapjes slokt nu een groot deel van de vrije tijd op van Laura, die daarnaast ook ongeveer vier uur per week bij de Jumbo in het centrum van Heerenveen werkt, oppaswerk heeft en daarna nog haar huiswerk voor school moet maken. Voor het schaatsen bij HCH Heerenveen is ze ook de nodige tijd kwijt.

,,Gemiddeld ben ik een half uur tot drie kwartier bezig met het maken van een mondkapje, daarnaast heb ik nog veel werk met de inkoop, verzending, financiën en verkoop. Ondertussen heb ik 32 verschillende soorten op mijn website staan. Maar als mensen bijvoorbeeld gepersonaliseerde mondkapjes willen hebben, dan kan dat ook. Wat ik zelf vooral mooi vind, is dat de mondkapjes heel stijlvol en hip zijn en passen bij dagelijkse kleding. Dat vind ik ook heel belangrijk. Dat ik er best veel tijd mee kwijt ben vind ik niet erg, het belangrijkste is dat de koper tevreden is. De naaimachine, die mijn moeder overigens van oma heeft gekregen, staat in de woonkamer bij mijn ouders. Dat vind ik wel gezellig.”

Website

De mondkapjes die Laura aanbiedt, staan op een door haar zelf gemaakte website. ,,Ik ben op internet gaan zoeken hoe een website te bouwen. Nadat ik wat had gevonden dacht ik: ‘Ik probeer het gewoon’. En het is gelukt.”

Het aanbod op de website hoopt zij straks verder uit te breiden. ,,Want het loopt echt goed. De grootste bestelling die ik tot nu heb gekregen, is van een bedrijf uit Noord-Holland. Zij bestelden veertig mondkapjes”, zegt Laura, die reclame maakt via onder andere de pagina’s Creatieve Mondkapjes op Facebook, Instagram, flyers, Marktplaats en via bijvoorbeeld mond-tot-mondreclame. De mondkapjes variëren in prijs van 4 tot 5,50 euro per stuk.

Netwerk vergroten

Nu haar onderneming goed loopt, wil Laura haar netwerk vergroten. ,,De meeste mensen hebben een mondkapje. Het is echter leuk of handig om een extra te hebben of om iets bijzonders of iets passends bij je outfit te hebben. Een extra voordeel is dat ze van goed ademende stoffen zijn gemaakt. Daarbij zou ik het natuurlijk leuk vinden als mensen elkaar naar mij doorverwijzen.”

Zo lang de coronatijd duurt, zegt Laura mondkapjes te blijven maken. ,,Ik vind het echt ontzettend leuk om ermee bezig te zijn. Niet alleen vanwege de promotie en het maken waarmee je bezig bent, maar ook het leveren van een goed product. Daarnaast is het natuurlijk leuk dat mijn oma er ontzettend blij van wordt. Als de coronatijd voorbij is, ga ik de website misschien gebruiken voor andere producten. Ik ben er alleen nog niet over uit welke producten ik dan zou willen verkopen.”

Zie ook www.creatievemondkapjes.nl.

(Tekst Jitze Hooghiemstra)