Martin Halma is gefascineerd door kunst: ‘Ik ging heel Europa door en heb gewerkt in de meest waanzinnige themaparken’

JOURE - Martin Halma (46) uit Joure is al heel lang gefascineerd door kunst en al bij veel projecten betrokken geweest. Zo maakte hij onder meer schilderingen in WildLands Adventure Zoo Emmen en werkte hij op diverse plekken in Europa.

,,Zolang mensen mij kennen, ben ik altijd al met tekenen en schilderen bezig en vanaf de kleuterschool focus ik me eigenlijk al daarop”, vertelt Martin. Ik was zeventien toen ik op kamers ging en net achttien toen ik aan de opleiding begon. Dat was de Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens in Kampen. Vanaf toen heb ik me gefocust op autonome (schilder)kunst, het vrije werk.”

Star Wars

,,Ik heb een enorme fascinatie voor de originele filmtrilogie van Star Wars en daar heb ik mijn scriptie ook over geschreven. Vroeger werden de achtergronden in deze films geschilderd om diepte te creëren en de suggestie van een andere wereld te wekken. Dat inspireert mij. Ik heb schilderijen gemaakt van ruimtes waar normaal zich heel veel mensen in voortbewegen, denk aan een supermarkt, parkeergarage. Ik heb er geen mensen in geschilderd en het helemaal leeg gelaten, dat geeft een vervreemdend maar interessant beeld. Ik heb veel exposities gehad en veel verkocht. Ik doe ook veel werk in opdracht. Zo maak ik muurtekeningen en schilderijen voor cafés en restaurants. Dat vind ik ook mooi, dat je niet altijd in het atelier bezig bent, maar ook in opdracht. Momenteel doe ik veel glow in the dark decoraties met blacklightverf.”

Buitenland

Op een gegeven moment namen de opdrachten toe. ,,En zo rol je in het werk. Ik ging heel Europa door en heb gewerkt in de meest waanzinnige themaparken. Ik ben drie maanden in Praag geweest om een museum in te richten, uiteraard met een team. Ik heb in Helsinki gewerkt en in dierentuin Kolmården in Zweden. Ik ga nu niet meer zoveel naar het buitenland, werk nu vooral in de regio, maar af en toe nog wel wat anders hoor. Vorig jaar had ik nog een grote klus in Nijmegen, maar ik vind het wel fijn om meer thuis te zijn nu.”

WildLands

Binnenkort is hij weer bezig voor WildLands, waar Martin ook al veel voor gedaan heeft. ,,Je kijkt dan wat er bij de stijl past. Het moet wel in dezelfde ‘wereld’ passen als waar de tekening voor bedoeld is. Ik overleg met de opdrachtgever wat we gaan toepassen en over de afbeelding en al doende krijg je inspiratie en maak je de schilderingen. Ik vond de decoraties bij Tweestryd leuk om te doen.”

,,Ik heb momenteel een expositie in restaurant De Kromme Dissel in Heelsum. Daar werkt een goede vriend van mij en die vroeg of ik een serie schilderijen wilde maken. Het restaurant heeft al bijna vijftig jaar op rij een Michelinster. De werken die ik heb gemaakt, zijn kleurige schilderijen met daarop de ingrediënten afgebeeld waar ze mee werken. Dan ben ik weer een tijd in het atelier bezig. Die afwisseling vind ik prettig.”

Nieuwe plannen

Martin is druk aan het broeden op nieuwe plannen. ,,Ik zit erover te denken om weer teken- en schilderles te geven. Ik denk dan in combinatie met bijvoorbeeld een high-tea of high-wine of met eten erbij. Bijvoorbeeld een paar mooie verse vissen als model gebruiken en die dan na het tekenen en schilderen omtoveren tot een mooie gerechtje. Je kijkt er dan anders naar, ziet de verschillende lagen die eten heeft.”

De bezige bij is ondertussen ook bezig met film en muziek. ,,8501Indie is een muziekcollectief in Joure, waar ik ook deel van uitmaak, met creatieve mensen die naast muziek ook videoclips maken. Daar zit veel enthousiasme in.”

Alles in beweging

,,Dat alles in beweging is, vind ik het mooiste wat er is, want dan vind je jezelf steeds opnieuw uit. Het belangrijkste is namelijk dat het leuk blijft en dat je uitgedaagd wordt, anders blijf je steeds hetzelfde doen. Soms heb je een opdracht waar je een paar maanden mee bezig bent en soms ben je in een paar dagen klaar, daar is geen peil op te trekken en toch zit er wel regelmaat in. De ene keer werk je tachtig uur per week, de andere twintig. Dat hoort erbij en houdt het spannend. Ik haal inspiratie uit van alles. Van films, andere kunstenaars en dat daagt me weer uit om iets vernieuwends te doen.”

Mond tot mond

,,Je hebt verschillende bedrijven die totaalprojecten doen en ik word dan gevraagd om het decoratiegedeelte in te vullen. Je werk is meteen je reclame. Dat merk je als je het eindresultaat op de socials en website plaatst. Het beste is mond-tot-mondreclame. Met alles geldt dat hoe vaker je dingen aanpakt, des te verfijnder wordt het en dat geldt ook voor het werk. Ik werk nu dik twintig jaar voor mezelf en als ik straks die 25 jaar heb zie ik dat als een mijlpaal.”

Zijn creatieve soulmate heeft hij gevonden in zijn vriendin, met wie hij in september gaat trouwen. ,,We vullen elkaar goed aan.” Voor meer informatie zie de website www.martinhalma.com.

Cindy Houwen