Staten en Stinzen | Kippenburg in Oudemirdum

REGIO - Friesland een provincie van boerderijen en kerken? Ja, maar er is veel meer. Zoals prachtige staten en stinzen. Elke week bezoekt Peter Nieuwenhuijsen een andere. Deze week Kippenburg.

Mocht u van plan zijn binnenkort de elfstedentocht te schaatsen (…), let dan tussen Sloten en Stavoren eens op een wit landhuis onder Oudemirdum: Kippenburg. Een landhuis, wel degelijk, ook al zullen oudere bewoners van deze omgeving het kennen als herberg, want zo werd het huis tot 1980 gebruikt.

De grond was eens van Dodonea van Wyckel. Haar dochter trouwde met een Van Swinderen, een adellijke familie uit Groningen. Hun zoon Oncko van Swinderen bouwde waarschijnlijk rond 1830 Kippenburg: hij hield hoenders, eerst als hobby. Later probeerde hij het commercieel, maar het niks met de kippen, zodat de functie van het huis veranderde.

Een vrouwelijke nazaat van Oncko trouwde met de borgheer van de Fraeylemaborg in Slochteren, en er is nog steeds een duidelijke verbinding tussen Kippenburg en de Fraeylemaborg: de eigenares van Kippenburg woont zelf in Slochteren tegenover de borg waar zij haar tienerjaren heeft doorgebracht.

Toen de herbergierster (Gryt Schotanus) stopte, nam zij, jonkvrouw Van Panhuys, Kippenburg over van haar moeder. De volgende stap was verbouwing: “Het was maanden en maanden zwoegen en onze jongste zoon was net geboren. Achterstallig onderhoud moest worden weggewerkt (…) en de keuken in het souterrain moest verder worden uitgediept.”

Het huis werd ingericht in 19e-eeuwse stijl. Er zijn nog bedsteden, prachtige ledikanten en hemelbedden. “Wel kwam er nieuw sanitair en de keuken werd van alle gemakken voorzien, maar stel je geen glanzende RVS-keuken voor. We hebben gekozen voor een authentieke uitstraling.”

Voor Kippenburg is de omgeving erg belangrijk. De landerijen hebben een natuurbestemming gekregen, zodat een melkveebedrijf niet kon worden gehandhaafd. De onmiddellijke omgeving bestaat uit bos, waterpoelen, natuurland en weilanden met eromheen historische eikenlanen. De landbouwpercelen worden beweid met Friese stamboekpaarden. Ook hun dekstation is op het landgoed Kippenburg.

Mochten bedsteden en hemelbedden u aanspreken: Kippenburg wordt verhuurd per (mid)week of weekend. En dan wel het hele huis, waarin 18 personen kunnen worden ondergebracht.

Peter Nieuwenhuijsen

Prijsvraag

Rondom de Friese staten en stinzen wordt ook een prijsvraag gehouden. Te winnen valt een vorstelijke overnachting in een van de mooiste B&B’s van Friesland: Huize Boschoord in Sint Nicolaasga. Klik om mee te doen op deze link.