Het Kameleondorp in Terherne bestaat 25 jaar: 'Hier in de winkel zijn alle boeken die uitgekomen zijn te verkrijgen'

TERHERNE - Het Kameleondorp in Terherne bestaat 25 jaar en daar wordt natuurlijk bij stilgestaan, zowel in het dorp als op het Kameleoneiland. De aftrap is 7 augustus met de plaatsing van de Kameleonboot op een sokkel.

Iedereen kent wel de tweeling Sietse en Hielke Klinkhamer die met hun boot de Kameleon-avonturen beleven. ,,Hier in de winkel zijn alle boeken die uitgekomen zijn te verkrijgen”, weet Stefan de Lange van Kameleondorp Terherne.

,,Het laatste boek is vorig jaar september uitgekomen. Veel verzamelaars komen hier naartoe omdat ze weten dat hier alles is.” In de winkel aan de Koailân 2 is ook de kaartverkoop, klanteninformatie en het VVV. ,,Vanaf hier start ook de uitleg over wat er te doen is. Normaal gezien hebben we vijf schepen waar vijftig passagiers per boot op kunnen, dat zijn 250 mensen. Vanwege het coronavirus is dit nu teruggebracht naar 100. Er is de mogelijkheid om een rondvaart te doen en je hebt de veerdienst die rechtstreeks naar het Kameleoneiland gaat, die doet er vijftien minuten over.”

Het begin

Het begon allemaal in 1946 toen schrijver Hotze de Roos bij uitgeverij Kluitman kwam. Zij hadden geloof in het verhaal. En zo beleeft de Kameleon al sinds 1949 avonturen en is het Nederlands best verkochte kinderboekenserie en (één van de) bekendste. Er ontstond een band tussen De Roos en Terherne toen schoolkinderen uit klas 5/6 hem een zilveren pen gaven omdat ze zijn boeken zo mooi vonden en het gevoel hadden dat het over hun dorp ging.

Toen in 1993 bleek dat de schrijver nooit echt een prijs of erkenning had gekregen ontstond het idee om een bootje op een sokkel te zetten, dit plan werd omgezet in een boot die moest varen. Het schip werd gebouwd en toen ging het hard. ,,In 1994 waren de eerste proefvaartjes en in 1995 is het los gegaan.”

Uitbreiding

Al snel was uitbreiding noodzakelijk en kwam er het Kameleoneiland. Zo kunnen bezoekers van het Kameleondorp Terherne avonturen beleven tijdens een avontuurlijk vaart met de praam van ‘Gerben Zonderland’ en op zijn eiland. Hier gaat het om spelen en ravotten in de natuur, vlotje varen, moeraslopen, slootje springen en lekker vies worden. Behalve het eiland is het dorp Lenten, met onder de meer de smederij van Klinkhamer, op ware grootte nagebouwd in een grote stolpboerderij in het hart van Terherne, daar kunnen bezoekers meehelpen de toestand op te lossen.

Sokkel

Het 25-jarig bestaan van het Kameleondorp moet natuurlijk gevierd worden. De aftrap is komende vrijdag, 7 augustus, als de Kameleonboot op een sokkel geplaatst wordt. De sokkel bevat tekstjes van lezers die een ode brengen aan Hotze de Roos. De onthulling van de boot op de recent tot Kameleonplein gedoopte ruimte begint om 15.00 uur. ,,Het heet nu ook echt het Kameleonplein, met een eigen postcode en dergelijke”, weet Stefan.’

Feest

Maar dit is natuurlijk niet het enige wat er gebeurt, want vanaf 9 augustus is het vijf dagen feest op het eiland met speciaal voor deze gelegenheid geplaatste bijzondere attracties. ,,Dit is echt voor kinderen vanaf een jaar of drie tot papa en mama en opa en oma aan toe. We zetten er extra dingen neer zoals een luchtkussen, waterrad, voetbaldart en levensgroot het familiespel Twister. Het gaat in totaal om zestien extra dingen die we neerzetten.”

Lentenbode

,,We wilden nog veel meer dingen doen, maar vanwege het coronavirus is dat uitgesteld. We hebben hier in het dorp de Lentenbode en daar wilden we een speciale uitgave van doen met alle verhalen van de Kameleon. We hadden een symposium bedacht en om zestig covers van de boeken op de daklijst van de Kameleonboerderij te plaatsen. Dit gebeurt nu hopelijk volgend jaar.”

Per jaar komen er veel bezoekers naar Terherne. ,,Je hebt de groepen, zoals schoolklassen, schoolreisjes, kampen en familie- en bedrijfsfeesten en aan de andere kant heb je de particuliere bezoekers.”

Het is nu wel nodig te reserveren in verband met het covid-19 virus. Reserveren kan via de website www.kameleonterherne.nl, hier is ook nog veel meer informatie te vinden over alle mogelijkheden die er zijn.

Cindy Houwen