‘We zijn heel blij dat we weer met passagiers de lucht in mogen’

JOURE - De heteluchtballonnen stonden sinds het begin van de coronacrisis noodgedwongen aan de grond. De daaropvolgende versoepelingen hielpen de ballonvaarders niet veel; het is lastig om 1,5 meter afstand te houden in een ballonmandje. Sinds vrijdag zijn er ook voor hen versoepelingen aangekondigd.

Ballonvaarders mogen weer de lucht in met passagiers zonder dat zij 1,5 meter afstand hoeven te houden. Wel moeten zij een mondkapje dragen en moet de ballonvaarder van tevoren vragen of de passagiers geen gezondheidsklachten hebben. Zondag voer er sinds lange tijd weer een luchtballon over Joure.

,,We zijn natuurlijk heel blij dat we eindelijk weer met passagiers de lucht in mogen”, aldus Pieter Kooistra, eigenaar van het Noordelijk Ballonvaart Centrum in Joure. ,,Wat ons betreft heeft dat veel te lang geduurd. Maar nu is het tijd om vooruit te kijken.”

Het bedrijf in Joure heeft daarnaast een Nederlandse primeur. Alle ballonvaarten zijn vanaf nu compleet CO2 neutraal. ,,Als eerste in Nederland,” vertelt Kooistra. ,,We varen met volledig CO2 gecompenseerd propaangas uit onze eigen vulinstallatie in Joure. Daarmee is een ballonvaart met het Noordelijk Ballonvaart Centrum niet meer belastend voor het milieu.”

Ook de CO2 uitstoot van de personenbus die de ballon ophaalt en de passagiers weer terugbrengt naar hun auto’s wordt door Kooistra gecompenseerd met de aanplant van bomen.

,,Wij varen in heel Noord Nederland en laten jaarlijks ruim 1500 passagiers zien hoe mooi ons land is vanuit de lucht. We zijn er trots op dat we dat nu volledig CO2 neutraal kunnen doen”, aldus Kooistra.

Lees ook | Ballonvaart ligt nog altijd stil: 'Degenen die net hebben geïnvesteerd, redden dit niet'