Op vakantie met een elektrische auto? Hier moet je op letten

Voor steeds meer Nederlanders is de actieradius van een moderne elektrische auto toereikend voor dagelijks gebruik. Maar wat als je ook met de auto op vakantie wil. Kan dat wel met een elektrische auto? Vaak wel, al vergt je reis net wat meer voorbereiding.

Of een vakantierit met je elektrische auto wel of niet te doen is, hangt natuurlijk af van je auto en de bestemming. Het maakt een behoorlijk verschil of je elektrische auto een bereik heeft van 150 of 350 kilometer. In het eerste geval is het wellicht verstandiger om te kijken naar alternatief vervoer richting je vakantiebestemming. Heb je een elektrische auto met een actieradius van in de praktijk 300 kilometer of meer, dan kun je met wat voorbereiding vaak prima uit de voeten.

Laadpalen

Natuurlijk is ook je bestemming van belang. We hebben in Nederland de hoogste concentratie aan oplaadpunten, in het buitenland kunnen laadpalen schaarser zijn. In West-Europa en Scandinavië is de dekking ondertussen goed tot redelijk, Zuid- en Oost-Europa blijven duidelijk achter.

Een vakantierit naar de Alpen zal dus eenvoudiger zijn dan een roadtrip door Oost-Europa of een vakantie in Spanje. Inventariseer dus goed of er (snel)laders langs de route zijn en of je op je bestemming kunt laden. Er zijn bijvoorbeeld al diverse vakantie-accommodaties met een laadgelegenheid.

Mennekes-stekker

Na een aanvankelijke wildgroei aan verschillende laadstekkers is de Type 2-stekker, ook wel Mennekes-stekker genoemd, door de Europese Unie aangewezen als de Europese standaard. Met name in Frankrijk en Italië was de Type 3-stekker enige tijd de standaard en deze zie je dan ook nog bij diverse laadpunten hangen.

Ze worden veelal vervangen voor Type 2, maar dat gaat niet overal even snel. Als je naar een van deze twee landen gaat kan het handig zijn een Type 3-laadkabel voor je auto aan te schaffen.

Tweedehands auto kopen? Je vindt 'm op Autocircuit.nl