Expositie ‘Sjoch sa’ langer te zien in de Oorsprong in Sint Nicolaasga

SINT NICOLAASGA De op 23 februari geopende expositie ‘Sjoch sa’ in restaurant de Oorsprong in Sint Nicolaasga is verlengd tot 5 oktober.

Bij de expositie zijn werken te zien van Gerrit Langerak uit Sint Nicolaasga, Ruurdsje Wiersma en Romke van der Kloet uit Lemmer en van Albertine Feenstra uit Leeuwarden.

Vanwege de coronamaatregelen ging de Oorsprong medio maart tijdelijk dicht. Nu de deuren weer open zijn kunnen de werken alle dagen worden bekeken, Wel hebben de deelnemers een aantal doeken vervangen voor andere vanwege de jaargetijden.

Jan Mankes

Er is onder andere een schilderij te van Gerrit Langerak die een van de vijfentwintig genomineerde inzendingen was voor de publieksstemming van de Jan Mankeswedstrijd. Mankes was een zeer bekende Friese schilder die werd geboren op 15 augustus 1889 en op 23 april 1920 overleed aan de gevolgen van tuberculose.

Van Mankes zijn schilderijen te zien in onder andere Museum Belvédère in Oranjewoud, museum More in Gorssel en bij museum Møhlmann in Appingedam

Om Mankes, ‘Hollands meest verstilde schilder’, te eren werd een wedstrijd uitgeschreven. Uit de bijna zevenhonderd inzendingen kozen zowel een jury als het publiek elk vijfentwintig schilderijen. Het schilderij van Langerak is daar een van.

De vijftig gekozen schilderijen zijn vanaf 12 september te zien bij een tentoonstelling in het Gelderse Eerbeek