Foto’s | Joure heeft blikvanger erbij met terras over het water dankzij nieuw SBS-programma 'Crisis in de tent'

JOURE - Topkok Herman den Blijker heeft zaterdag een terras over het water geopend aan het Zijl in Joure. Ook onthulde hij de door hem bedachte naam Anne-Klare van het gelijknamige hotel aan het Zijl.

Dat deed Den Blijker tijdens opnames voor het nieuwe SBS6-programma 'Crisis in de tent' waarin hij samen met zakenvrouw Annemarie van Gaal de door de coronatijd getroffen horeca te hulp schiet. Het terras, dat een idee is van Den Blijker, telt ongeveer 55 zitplaatsen en wordt gedeeld door Het Tolhuis en Hotel Anne-Klare. 

,,Aanvankelijk wilden wij een terras op het water. Daarvoor kregen we geen toestemming van de gemeente. Toen zei Den Blijker: ‘Waarom maak je geen terras over het water?’. SBS nam vervolgens contact op met de wethouder voor het terras over het water en regelde een en ander in korte tijd. Zelf moesten wij alleen een vergunning regelen”, zegt Ardi Anker, die samen met zijn vrouw Anne-Klare half februari het onderkomen overnam waar tot dan een bed and breakfast inzat. Daarnaast zijn zij sinds 2011 eigenaar van de direct tegenovergelegen B&B Klaar Joure aan het Zand.

Omdat ondernemers net als ongeveer de hele horeca hard werd geraakt door de coronatijd meldden de Ankers zich aan voor 'Crisis in de tent'. 

,,We dachten dat er een tweede casting zou plaatsvinden toen leden van de crew met een kleine handcamera voor onze deur stonden. Ineens doken Herman den Blijker en Annemarie van Gaal op. Dat was wel even shocking”, zegt Anne-Klare Anker.

SBS wilde voor het programma niet alleen een landelijke spreiding, maar ook aansprekende verhalen. ,,Wij hebben twee zaken, drie kinderen en zijn een jong ondernemend stel. Dat sprak aan. Joure zelf kenden ze overigens niet. Wel gaven ze aan het als een leuke plaats te ervaren.”

In paar dagen tijd verbouwd

Na de ‘overval’ nam SBS6 de zaak letterlijk over. Van woensdag 1 tot en met zaterdag 4 juli werd het pand van binnen en buiten door tal van werklui onder handen genomen op kosten van de omroep en werd van A tot Z alles geregeld. Daarnaast bedacht Den Blijker het lunchconcept ‘koffies, tosti’s en shakes’. Hij stelde daarvoor ook een menukaart samen.

,,Den Blijker kan niet alleen enorm lekker koken zijn we achter gekomen, hij werkt ook echt hard. Hij beslist, bedenkt en bepaalt niet alleen alles. Ook steekt hij zelf de handen uit de mouwen en zit hij geen moment stil. Zo werkte hij hard mee aan de bouw van het terras over het water”, zegt Ardi Anker.

Het programma met Hotel Anne-Klare is te zien op 26 augustus. ,,Den Blijker heeft al laten weten dat hij ons vooraf nog een keer komt ‘overvallen’ om te zien hoe wij zijn concept toepassen.”

Jitze Hooghiemstra

Foto's Hotel Anne-Klare