Foto's | Tal van geïnteresseerden aanwezig bij geslaagde eerste editie van cultureel drieluikproject in en rond Joure

JOURE Ongeveer 35 personen hebben zondag meegedaan aan de eerste van drie fietstochten rondom een cultureel drieluikproject in en rond Joure van de stichting Nationaal Symfonisch Kamerorkest (NSK) en de Nationale Herdenking Joure.

Onder de naam ‘Natuur-Cultuurfietstochten/75 jaar bevrijding’ houden de stichtingen Nationaal Symfonisch Kamerorkest en Nationale Herdenking Joure een drieluik met muziek en literatuur. De tochten van 25 kilometer per keer kunnen per fiets en per auto worden afgelegd.

De eerste cultuurroute voerde de deelnemers vanuit Joure naar: Goingarijp, Terkaple, Terherne, Snikzwaag en weer naar Joure. ,,Het was een grandioos succes en iedereen ervoer de culturele bevrijding optimaal. Eindelijk weer livemuziek en eindelijk weer er op uit waren enkele reacties”, zegt Jan Vermaning namens de organisatie.

De afwisseling tussen diverse stijlen cultuur, uitgevoerd door leden van het NASKA enerzijds en anderzijds lekker fietsen door de natuur van De Fryske Marren, werd door de vele aanwezigen enorm gewaardeerd zag Vermaning. ,,Voor herhaling vatbaar, want diverse deelnemers zijn ook volgende week weer van de partij.”

‘Verrassing’

Het tweede concert in de schuur van de familie Van der Zijp noemde Vermaning een hele verrassing. ,,Tussen hoogzwangere koeien en rondvliegende boerenzwaluwen klonken de klanken van Bach (tweede suite voor cello) en Casals (Song of birds). Een memorabele verbinding tussen natuur en cultuur, zijdelings gadegeslagen door een Fries paard en haar pasgeboren veulen.”

In totaal doen er vijf artiesten mee. Dat zijn: Anita Jongerman (viool), Inge Jongerman (viool), Magrita Rondeel (cello), Jan de Roos (piano/orgel) en Jan Vermaning (trompet/bugel). Ook worden gedichten voorgedragen, evenals proza.

Vermaning: ,,De kernwoorden zijn bezinning, ontspanning en verbondenheid.”

Ook op 12 en 26 juli wordt een tocht gehouden. Onderweg klinkt er muziek en zijn er culturele activiteiten. Na afloop volgt een drankje met wat lekkers.

Per keer mogen maximaal vijftig deelnemers meedoen. Zij krijgen bovendien een rode of groene button opgespeld. Rood staat voor ‘afstand houden’. Terwijl groen voor ‘benaderbaar’ staat.

75 jaar bevrijding

De drie fietstochten samen symboliseren bij elkaar opgeteld 75 jaar bevrijding. ,,Daarnaast willen we op deze manier na drie maanden weer het vrijer mogen bewegen vieren.”

Inschrijven vooraf kan bij de VVV Joure. Inschrijven kan per tocht en voor alle drie de fietstochten. Voor meer informatie zie de site van de VVV: www.waterlandvanfriesland.nl.